Producent

Boer Colembie-Dermaut

Kruisem

Boer Colembie teelt vollegrondsaardbeien, koolzaad, aardappelen, wintertarwe, wintergerst, korrelmaïs, en rode klaver.

Door de ligging in de Vlaamse Ardennen heeft het bedrijf ook maatregelen getroffen om erosie te beperken, zo werden er grasbufferstroken aangelegd en wordt er ook directe inzaai (granen en groenbemesters inzaaien in de gewasresten van de vorige teelt) toegepast.

Granen

De belangrijkste teelt qua oppervlakte is de graanteelt. Op het bedrijf wordt wintertarwe, wintergerst, korrelmaïs en koolzaad verbouwd. Voor de wintertarwe gebruiken ze sedert het oogstjaar 2011 het ras Camp Remy. Dit 30 jaar oude ras wordt geteeld om het Camp Remy brood van Delhaize te bakken. Dit brood word gemaakt op basis van zuurdesem.

Aardbeien

Sedert 2011 worden op het bedrijf ook aardbeien geteeld. Deze worden voor 1/3 in een plastiekserre gekweekt en voor 2/3 buiten in de volle grond. Wij kiezen er nog steeds voor om aardbeien in de volle grond te telen omwille van de volle smaak. De rassen die gezet worden zijn Elsanta (vast, goed bewaarbaar) en Gariguette (zoete maar tere aardbei). Gariguette is een aardbei die zeer gewaardeerd wordt door topchefs, oa. Peter Goossens van Hof van Cleve.

Aardappelen

De aardappelen die geteeld worden op het bedrijf, zijn in hoofdzaak van het aloude ras Bintje. Soms worden er ook vastkokende aardappelen geteeld van het ras Charlotte.
De teelt beslaat voor het moment enkele hectares per jaar. Deze aardappelen worden bewaard op het bedrijf, waarna  ze worden gesorteerd, gewassen en verpakt in netzakken van 5, 10 en 25 kg. Je vindt deze lekkere aardappelen op de boerderij van eind september tot eind mei.

Producten