Over ons

Lekker Oost-Vlaams

Lekker Oost-Vlaams is een initiatief van de Economische Raad voor Oost-Vlaanderen vzw en de Provincie Oost-Vlaanderen, i.s.m. Toerisme Oost-Vlaanderen. Samen met meer dan 250 streek- en hoeveproducenten promoten we de lokale producten uit Oost-Vlaanderen.

De consument is nu nog meer op zoek naar lokale, authentieke producten met een verhaal. Dit heeft onder meer te maken met het vertrouwen in producten van bij ons.

Bovendien speelt ook de trots om het lokale een toenemende rol: we helpen de lokale producent vooruit en bevorderen zo de tewerkstelling.

Tegelijk leggen de producten minder kilometers af naar het verkooppunt, een duurzaam argument dus.

Wie kent onze Oost-Vlaamse bieren, graanjenever, mattentaart, cuberdons, kazen, mosterd, ham,… niet? Met passie gemaakt, authentiek en vooral lekker!

De website Lekker Oost-Vlaams.be geeft je info over:

  • alle typisch Oost-Vlaamse producten,
  • de mens en het verhaal achter het product,
  • waar je de producten kan kopen en proeven,
  • of je ter plekke het authentieke verhaal kan bezoeken,
  • leuke recepten om zelf aan de slag te gaan.

Daarnaast staan heel wat activiteiten op de planning:

  • de organisatie van markten,
  • deelname aan beurzen,
  • een ‘open deur’-dag bij de producenten,
  • het afstemmen van het toeristisch aanbod op de streekproducten,
  • het erkennen van streekwinkels,
  • de horeca stimuleren om (nog) meer met lokale producten te werken,

Houd onze website of facebook-pagina in de gaten voor al het laatste nieuws!

Wat zijn ‘Lekker Oost-Vlaamse’ streek-en hoeveproducten?

Al meer dan 250 producenten werken mee aan Lekker Oost-Vlaams. Zij voldoen aan de vooropgestelde definitie, naast het feit dat men minstens 5 jaar actief is als producent van streek- of hoeveproducten.
Elke producent is gehouden aan de wetgeving van het FAVV en moet deze naleven.

Een streekproduct moet aan bepaalde
voorwaarden voldoen:

  • het product wordt bij de producent in Oost-Vlaanderen ter plaatse gemaakt,
  • én, het product heeft een duidelijke binding met de streek
    • of vanuit een rijke traditie (familie, recept),
    • of door een ambachtelijke manier van produceren,
    • of door te werken met streekeigen grondstoffen.

Hoeveproducten worden gekenmerkt door volgende elementen:

  • hun oorsprong is de hoeve,
  • ze worden vermarkt via de (ver)korte keten,
  • ze hebben een lokaal karakter,
  • bij de verkoop is er veelal rechtstreeks contact tussen producent en consument,
  • elk product is uniek en vertelt een eigen verhaal.

Streekproducten op Vlaams en Europees niveau


De Lekker Oost-Vlaamse streekproducten kunnen ook erkend worden als Vlaams streekproduct (streekproduct.be) of zelfs als Europees streekproduct.

Deze piramide staat symbool voor de definiëring waaraan een product moet voldoen om als streekproduct (h)erkend te worden. Hoe hoger in de piramide, hoe strenger de definitie.

De basis is de regionale werking, zoals Lekker Oost-Vlaams. Van onze +200 producenten draagt al een aantal het label erkend Vlaams streekproduct. Er zijn er zelfs drie door Europa erkend: Geraardsbergse mattentaart, O’de Flander graanjenever en de Gentse azalea.

De tweede laag is de erkenning door VLAM als Vlaams streekproduct. In Vlaanderen ligt het aantal Vlaamse erkenningen vandaag op 180 producten, waarvan maar liefst 50 uit Oost-Vlaanderen.

Top van de piramide zijn de Europese erkenningen.
Er zijn 3 soorten labels:

Top van de piramide zijn de Europese erkenningen. Er zijn 3 soorten labels:

Beschermde
Oorsprongsbenaming

  • bijvoorbeeld de Vlaams Brabantse tafeldruif, of uit het buitenland: de ‘Camembert de Normandie’ of de ‘Feta’

Beschermde geografische aanduiding

  • Geraardsbergse mattentaart
  • Gentse azalea
  • O’de Flander graanjenever
  • Brussels grondwitloof
  • Liers vlaaike
  • Poperingse hopscheuten of Poperingse hoppescheuten
  • Potjesvlees uit de Westhoek

Gegarandeerde traditionele specialiteit

  • bijvoorbeeld de lambikbieren, of uit het buitenland: ‘jamón serrano’ of ‘mozarella’

Lekker Oost-Vlaams is een initiatief van de Economische Raad voor Oost-Vlaanderen en de Provincie Oost-Vlaanderen, i.s.m. Toerisme Oost-Vlaanderen. De Economische Raad voor Oost-Vlaanderen, trekker in de promotie van Oost-Vlaamse streekproducten sinds begin jaren ’90, wenst met Lekker Oost-Vlaams in te spelen op de nieuwe tendensen.

Elke maand Lekker
Oost-Vlaamse tips
in je mailbox?

Mis het laatste nieuws niet, ontvang recepten, streekproduct-tips, interessante blogartikels, events die je niet mag missen en zo veel meer.