• Producenten
  • Ambassadeurs

Wijnbouw in Oost-Vlaanderen

Ontstaan van wijnbouw in Oost-Vlaanderen

De Gentse Stadswijngaard ‘In Monte Blandinio’ is gelegen in Gent op de helling tussen de Sint-Pieterskerk en de Schelde. In de 9e eeuw legde abt Einhard hier een wijngaard aan. Zo begonnen de monniken bier te brouwen en wijn te verbouwen. De monniken gebruikten de wijn voor hun misvieringen. Tot de 15e eeuw was de Sint-Pietersabdij het centrum van de wijnhandel in Gent. De Sint-Pietersabdij bezat ook wijngaarden in Frankrijk en Duitsland.

De Wijnmetersgilde vzw en ‘Vrienden van de wijngaard In Monte Blandinio’
In de 14e eeuw is er reeds sprake van een wijnmetersgilde in Gent. Hun taak bestond erin de wijn te meten in de tonnen voor het bepalen van de accijnzen. Vandaag staat de gilde in voor het beheer en de promotie van de wijngaard. Om de wijngaard betere bekendheid te geven, richtte de Wijnmetersgilde een feitelijke vereniging ‘Vrienden van de wijngaard In Monte Blandinio’ op die jaarlijks een aantal activiteiten organiseert rond het wijngebeuren.

Het opnieuw aanleggen van een stadswijngaard
In 1978 werd contact met de stad Gent opgenomen om te zien of het mogelijk was om opnieuw een wijngaard aan te leggen op de helling van de Sint-Pietersabdij. De Plantsoendienst van de stad Gent plantte in 1980 een 400-tal stokken aan. Ingevolge de schimmelvorming werd enkel de cépage Johanniter aangeplant. De groendienst van de stad Gent staat nog steeds in voor de aanplanting, het sproeien en bemesten van de wijngaard. De Kapittelleden en de Vrienden van de Gentse wijngaard onderhouden de stokken, en de studenten van de stedelijke hotelschool Gent plukken de druiven en starten het vinificatieproces op samen met een aantal vrijwilligers van ‘de vrienden van de Gentse Wijngaard‘.

Het persen, het vinificatieproces en het bottelen gebeurt voortaan in ‘Het Gents Wijnmetershuis’, de oude kosterwoning. Sedert de aanleg van de wijngaard maakte men gebruikelijk een stille witte wijn en men noemde deze ‘In Monte Blandinio’. De huidige aanplant bedraagt 495 druivelaars (gegevens mei 2017): 125 Solaris, 191 Souvignier Gris en 179 Johanniter.

Wijnboekje derde editie

Vijf jaar na het tweede wijnboekje is er opnieuw heel wat veranderd in de Oost-Vlaamse wijnbouwsector.
Het verhaal van de geschiedenis in Oost-Vlaanderen start bij Monte Blandinio, aan de Gentse Sint-Pietersabdij. Maar om ons verhaal te verbreden, trokken we terug op informatieronde, ook buiten de Oost-Vlaamse grenzen. Dit leverde boeiende gesprekken en een bredere kijk op de wondere wereld van de wijnbouw. We maakten kennis met actoren uit een gevarieerde en gepassioneerde sector. Het staat nu al vast dat ook dit boekje binnenkort alweer gedateerd zal zijn. Dit bewijst dat we te maken hebben met een dynamische sector, met groei en toekomst; een voortdurende uitdaging voor de wijnbouwers zelf en voor de ondersteunende organisaties errond. EROV neemt deze uitdaging graag aan.

Wist-je-dat