Producent
Palingrestaurant Polderzicht
Sint-Laureins
Het krekengebied was ooit bijzonder visrijk. Paling was dan ook vooral volksvoedsel. Als kind groeide je op met paling, de palingvangst en de authentieke palinghuizen.
Omdat paling zo rijkelijk aanwezig was in de kreken, ving men vaak teveel vis voor onmiddellijke consumptie. Inleggen was de enige manier om de vangst een tijdje te bewaren. Oorspronkelijk gebeurde dit in stenen potten in de kelder. Nadien kwamen de glazen bokalen en/of weckpotten.
De gemeente Sint-Laureins wil graag uitpakken met dit stukje gastronomisch erfgoed en vroeg de horeca om hieraan mee te werken. Het traditionele recept werd opgezocht en overgenomen door de lokale koks. De verse paling wordt versneden in moten van 3 cm en gekookt, de bouillon wordt nadien gezeefd en gelatine, azijn en een schijfje citroen worden toegevoegd.
In het krekengebied van Sint-Laureins en bij uitbreiding in het Meetjesland kan men vanaf nu opnieuw ingelegde paling aankopen.
Paling is dé specialiteit van Polderzicht. Er staan maar liefst tien palinggerechten op de kaart!