Recept

Kalkoenrollade met venkel en appel en een appelwijnsausje

Kalkoenrollade gevuld met venkel en appel geserveerd met een appelwijnsausje met mosterd van tierentijn gemaakt door Elise Van de Poele (@elise_eet_alles)

Ingrëdienten

  • 1 venkel
  • 1 kleine appel
  • 2 takjes tijm
  • 70 g oud broodkruim (verkruimeld oud brood)
  • 1 kalkoenfilet (800 g)
  • 4 fijne plakjes Superanoham
  • olijfolie
  • boter
  • kippenkruiden
  • peper en zout

Voor de saus:

Werkwijze

Vulling
1. Snijd de harde kern uit de venkel en snijd in fijne blokjes. Ontpit de appel en snijd in blokjes.
2. Verhit een scheutje olijfolie en stoof de venkel zacht. Kruid met tijmblaadjes, peper en zout.
3. Voeg de blokjes appel toe en laat nog enkele minuten mee karamelliseren.
4. Laat afkoelen en meng met het broodkruim en kruid bij met peper en zout.

Kalkoen
1. Snijd de kalkoenfilet open zodat je een brede plak verkrijgt. Sla met een deegrol een beetje platter.
2. Kruid beide kanten met kippenkruiden, peper en zout.
3. Beleg de binnenkant met de Superanoham en daarna met de venkelmengeling.
4. Rol stevig op en bind vast met keukentouw.
5. Leg in een ingevette ovenschaal, besprenkel met olijfolie en zet in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 15 minuten. Verlaag de oventemperatuur naar 180°C, beleg met een klontje boter en laat nog 30 minuten verder garen.
6. Lepel af en toe wat braadvet over de rollade. Indien je vulling over hebt, leg die bij de kalkoen in de ovenschaal en laat 25 minuten mee baken op 180°C.

Wijnsaus
1. Pel en snipper de sjalot fijn. Verhit een scheutje olijfolie en stoof de sjalot zacht met een laurierblad.
2. Blus met de appelwijn en laat even inkoken. Voeg de kippenfond toe en laat inkoken tot de helft.
3. Voeg de room toe en laat nog even meekoken.
4. Voeg de mosterd naar smaak toe en kruid met peper en zout.

Afwerking
1. Snijd de kalkoenrollade in plakjes en serveer met de saus.
2. Lekker met kroketjes, krieltjes, een slaatje, …