Recept
Stoverij van Julie Baekelandt
Op 2 april 2017 maakte Julie Baekelandt, Lady Chef of 2016 van restaurant C-Jules, speciaal voor de toeschouwers van de Ronde Van Vlaanderen heerlijke stoverij met lokale Oost-Vlaamse ingrediënten. Maak de stoverij ook zelf thuis met volgend recept:
Voor 6 personen
Ingrediënten
- 2 grote uien
- klontje boter
- 1,5 kg hoeverundsvlees (stoofvlees uit de nek)
- zout en zwarte peper van de molen
- 25 cl ‘Special’ De Rijck (Brouwerij De Rijck)
- 25 cl Buffalo Bitter (Brouwerij Van Den Bossche)
- 1 blaadje laurier
- 1 takje tijm
- 2 sneden Vondelmolen peperkoek
- 1,5 snede bruine boterham
- 1 eetlepel Tierenteyn mosterd
- 1 soeplepel kandijsiroop
- 4 dl bruine fond
Werkwijze
- Verhit een ruime stoofpot en smelt er een klontje boter in. Stoof daarin de uien op een matig vuur. Laat de uien niet bruin bakken.
- Verhit een braadpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in. Schroei de stukken vlees in de braadpan tot ze een goudbruin kleurtje hebben. Kruid het vlees tijdens het bakken met wat peper van de molen en een snuifje zout.
- Doe de stukken vlees in de stoofpot met uien. Blus de braadpan met aanbaksels met het bier. Roer alle aanbaksels van het vlees los terwijl het bier aan de kook gebracht wordt (deglaceren).
- Zodra het bier kookt, giet je het in de stoofpot en voeg je er ook de bruine fonds aan toe. Voeg tijm en laurier bij.
- Besmeer het bruin brood royaal met mosterd. Leg de boterham in de pot, met de besmeerde zijde naar onder samen met de peperkoek.
- Laat het stoofvlees anderhalf uur lang zachtjes sudderen op een zacht vuur. Het deksel hoeft niet op de pot. De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. Roer af en toe eens in de pot en controleer tussendoor of het vlees voldoende gaar is.
- Pas zodra de stoofvleessaus de gewenste dikte heeft, plaats je het deksel op de stoofpot. Proef en voeg naar smaak nog wat peper van de molen toe en een snuifje zout.