Koffie

België kent een straf koffielandschap.

De grote diversiteit aan koffiesoorten die je in ons land aantreft, is geworteld in een aantal stroomversnellers.
De Antwerpse haven herbergt met ruim 250.000 ton (of 27 miljard kopjes koffie) opgeslagen koffie het grootste opslagcentrum voor groene, niet gebrande koffie ter wereld.

Daarnaast ligt ons land ook op een kruispunt van twee impactvolle Europese koffieculturen. Hierdoor tref je bij ons zowel de sterkere Zuid-Europese koffies aan als de minder sterke noordelijkere varianten.

Koffie

Ongefilterde waarheid: de zetmethode met filter is typisch Belgisch en wordt bijna nergens ter wereld beproefd.

Geschiedenis

De oorsprong van het zwarte goud blijkt in Ethiopië te liggen. Ergens rond het jaar 850 verorberden de geiten van een jonge geitenhoeder toevallig een speciaal type bes. Volgens de legende barstten de geitjes vervolgens van energie.
De monniken die eigenaar van de geiten waren, vonden dit opmerkelijk en proefden de bessen op hun beurt. Teleurgesteld door de bittere smaak, gooiden ze de vruchten meteen in het vuur. Terwijl de vruchten werden geroosterd in het vuur, verspreidde zich een heerlijk aroma. Het prikkelde de monnikenneuzen in die mate dat ze er uit nieuwsgierigheid een aftreksel van maakten dat meteen in de smaak viel. De energieboost die hen een halve nacht op de been hield, overtuigde de monniken in hun idee dat dit wel een geschenk van god moest zijn.

De ‘koffiestruik’ groeide al eeuwen in het wild in de Afrikaanse hooglanden. Na de eerder toevallige ontdekking door de monniken werd koffie voor het eerst vanuit Ethiopië in Arabië geïmporteerd in de 11de eeuw. Arabieren behielden lang het monopolie op het telen van koffieplanten. De term ‘Arabica’ staat trouwens nog steeds garant voor kwaliteitskoffie. Pas in de 16de eeuw slaagden Portugese en Hollandse handelaren en zeevaarders erin om het monopolie van de Arabieren te doorbreken en gingen zelf koffieplanten in hun kolonies kweken. Jemen, en meer specifiek de stad Mokka, bleef tot in de 17de eeuw het belangrijkste zwaartepunt van de koffiehandel en fungeerde als exclusieve bron van koffie voor de Europese markt.

Het waren Venetiaanse kooplieden die in 1615 koffie importeerden in West-Europa. Vooral de medici toonden vrij snel interesse in de specifieke bijwerkingen van koffie op het menselijk lichaam. Koffiehuizen popten als paddenstoelen uit de grond en koffie baande zich snel een weg naar de kopjes en de harten van heel wat Europeanen. Het heerlijke aroma en de stimulerende werking vormden een felgesmaakte combinatie.

De plantages die de Verenigde Oost-Indische Compagnie op Java installeerde, bleken vrij snel heel succesvol. Tegen 1725 overtrof de productie van koffie op Java die van de Jemense plantages. Op dat moment was twee derde van de wereldwijde koffiehandel van Hollandse makelij. Lange tijd kon België geen boontje bijdragen in de koffiehandel door de sluiting van de Schelde in 1648. Pas na de heropening begon de haven van Antwerpen steeds meer een hoofdrol te vervullen in de wereldwijde koffiehandel.

De koffieteelt explodeerde samen met de liefde voor het zwarte, vloeibare goud. Technieken werden verfijnd en pogingen om koffieplanten in kassen te telen, bleken snel succesvol. In 1714 mocht de zonnekoning, Lodewijk XIV één van die kasplanten in ontvangst nemen als cadeau. Volgens sommigen zou dit plantje nog steeds de voorouder zijn van de miljoenen koffieplanten die de wereld verder zouden veroveren.

Frankrijk legde beslag op de Zuidelijke Nederlanden in het jaar 1794, waardoor de koopvaardijschepen van alle kolonies makkelijker naar de Antwerpse haven konden varen. De koffiehandel explodeerde en ook de illegale koffiesmokkel kwam stevig op gang. Maar liefst een kwart van de totale invoer kon op die manier het betalen van de invoerrechten ontwijken. Door de complete handelsvrijheid die vanaf 1815 na Napoleons nederlaag bij Waterloo ontstond, verdriedubbelde de koffie- en suikeraanvoer naar de Antwerpse haven.

Wie denkt dat de barista een hedendaagse verschijning is, heeft het bij het verkeerde eind. Al van bij de start van de koffiehuizen, midden 16de eeuw, kwam het zwarte goud van de hand van een ware koffiespecialist.

Koffie was aanvankelijk een luxeproduct dat vrij duur was en vooral thuis werd gebrand. Dat gebeurde ofwel in een pan die op het vuur werd verhit, ofwel in kleine molentjes die de boontjes ronddraaiden om ze te roosteren en op een Leuvense stoof werden geplaatst.

Sommige kruideniers ontpopten zich tot gepassioneerde koffiebranders en roosterden koffie voor hun klanten met een roostertje dat ze in hun zaak installeerden.

Net op het punt dat industriële branderijen de ambachtelijke koffiebranders leken in te halen, begon de artisanale aanpak opnieuw te floreren. Koffie werd door vakmannen gebrand op roosters die verhit werden en niet makkelijk te hanteren waren.

Coöperatieven en grote winkelbedrijven kochten grote hoeveelheden groene bonen en creëerden een eigen koffieblend die ze roosterden. Door hun intrede werd niet alleen meer de mix van de groene bonen, maar ook effectief gebrande koffie voor het eerst verpakt aan de man gebracht.

De concurrentie tussen de Javaanse en Zuid-Amerikaanse koffie woekerde hard, waardoor de koffieprijzen daalden en koffie toegang vond bij een steeds bredere bevolkingsgroep. Na de Tweede Wereldoorlog stond koffie in Europa symbool voor de economische wederopbouw en welvaart.

Brazilië was begin 20ste eeuw de grootste koffieproducent en ook vandaag speelt het land nog een voortrekkersrol. Samen met Midden-Amerika en de tropische delen van Zuid-Amerika is het land verantwoordelijk voor zo goed als de hele mondiale koffieproductie. Wereldwijd worden ongeveer 150 miljoen zakken per jaar gemaakt, waarbij Brazilië met ongeveer een derde van de totale productie het grootste deel voor zich neemt.

De gemiddelde Belg verbruikt elk jaar ongeveer 5 kg koffiebonen of de opbrengst van twee koffiestruiken.

De samenstelling van koffie: koffiedik kijken.

Koffie kent een complexe samenstelling en bestaat uit meer dan 1000 stoffen waarvan een groot deel nog steeds niet gekend is. Cafeïne is de bekendste grondstof en werd pas begin 19de eeuw ontdekt. Cafeïne komt via de bloedbaan in de hersenen terecht, en zorgt daar voor een activatie van cellen die de vermoeidheid reguleren. Hierdoor ervaar je een tijdelijk opwekkend effect. Bij te regelmatig gebruik treedt door gewenning een mindere werking op.

De koffiestruik: een botanische tussendoortje.

We onderscheiden meer dan 60 soorten koffiebonen. De ‘Arabica’ en de ‘Robusta’ zijn de enige twee soorten koffiebonen die zich lenen om effectief koffie mee te produceren. De meest geteelde koffieboon, de ‘Arabica’, smaakt het zachtst. De ‘Robusta’ bevat twee keer zoveel cafeïne. De smaak wordt bepaald door het klimaat en de bodemsamenstelling, net als bij wijn.

Koffieplanten hebben drie tot vijf jaar nodig om volgroeid te zijn en kunnen heel oud worden. Na ongeveer acht maanden bloeien de bloemen die zich vervolgens omvormen tot bessen. Eens de bessen na drie maand hun groene kleur hebben verruild voor een donkerrode tint, zijn ze oogstklaar. Elke bes draagt twee zaadjes in zich die vrijkomen door het vruchtvlees van de bes te verwijderen: de koffiebonen. Een gemiddelde koffiestruik produceert jaarlijks 5.5 kg bessen, waarvan 2.5 kg koffiebonen.

Verschillende keren per jaar worden de bonen in een waterbak gelegd. Een ideale manier om de rotte bonen die komen bovendrijven te filteren van de bruikbare bonen. Voor de groene bonen verscheept worden, wordt een staal gebrand om de uiteindelijke kwaliteit te bepalen.

Wist je dat koffie na aardolieproducten het meest verhandelde product ter wereld is?

Doe-het-zelf: koffie zetten zonder mokken.

Het koffielandschap is zo druk bevolkt dat je over de kopjes kan lopen. Zo goed als iedereen drinkt ondertussen koffie thuis. De bereidingswijze evolueerde over de jaren heen en is nog steeds zeer trendgevoelig.

Aangezien de koffie nog moest gemalen worden, baande de koffiemolen zich een weg naar zo goed als elke huiskamer. De grofheid van het eindresultaat na het malen, bepaalt de smaak. We onderscheiden drie gradaties: grof, medium en fijn. Hoe fijner de koffie is gemalen, hoe bitterder hij proeft. Wie van espresso houdt, laat de molen een tikje langer draaien. Koffiebonen blijven een pak langer vers dan de gemalen versie.

Het aanbod koffiemolens was divers tot de elektrische variant op de markt kwam en het gebruiksgemak aanzienlijk vergrootte. Door de opkomst van gemalen en degelijk verpakte koffie, verdween het gebruik van de (elektrische) koffiemolen in huiselijke context naar de achtergrond.

De individuele koffiefilter deed zijn intrede rond de wereldtentoonstelling van 1958 te Brussel. In aanloop daarvan gebruikten heel wat gezinnen een linnen zak om een deel gemalen koffie met heet water te overgieten en in een pot koffie te bereiden. In enkele minuten was de koffie drinkklaar.

Door de individuele koffiefilter konden liefhebbers van het zwarte goud hun filterkoffie meteen volgens hun ideale dosering perfect klaarmaken.

Senseo lanceerde in 2001 een innovatieve manier om afzonderlijke porties koffie te maken. Met het Senseo-systeem zet je snel en makkelijk een individuele kop koffie. Nespresso experimenteerde verder met het individueel doseringssysteem en bracht de zeer felgesmaakte aluminium capsules met lang houdbare gemalen koffie op de markt. 

Steeds meer koffieliefhebbers kiezen ervoor om te investeren in een volautomatische espresso koffiemachine.
Op die manier kan je zelf je koffiebonen tot een overheerlijke espresso verwerken.

De ideale watertemperatuur bij filterkoffie is 92°C tot 96°C. Met echt kokend water verkrijg je een bitter resultaat. Koffiezetapparaten gebruiken altijd net-niet-kokend water.

Latte art: een kopje koffie uit de kunst.

De koffieteelt anno 2022: ongefilterde uitdagingen.

Het koffielandschap blijft voortdurend evolueren. De slavenhandel verdween en Multatuli/Max Havelaar klaagde de schrijnende werkomstandigheden aan. Corporaties werden opgericht en organisaties als Fair Trade en andere ngo’s zagen het levenslicht. Toch blijft het zo dat de overgrote meerderheid van de koffieboeren nog steeds in minder aantrekkelijke omstandigheden leeft.

Ook de duurzame koffieproductie vormt een uitdaging, net als de effecten van de opwarming van de aarde die zich in de productie laten voelen. Kwalitatieve koffies worden steeds meer in regio’s op grotere hoogtes geteeld. Daarnaast steken in de oorspronkelijke koffielanden verschillende ziektes in de koffieteelt hardnekkig de kop op.

Al in de zestiende eeuw schonk de barista het beste van zichzelf in een kopje.

  • Draye Greet en Paulussen Femke – Koffie- 2020 – Kannibaal Veurne
  • Boek Koffiestories – Een complete koffiegeschiedenis, van brander tot barista – Greet Draye & Femke Paulussen
  • https://cagnet.be/page/koffiestories-geschiedenis-achter-kopje-koffie
  • https://www.fevia.be/nl/nieuws/koffie-hipper-dan-ooit
  • https://www.steps.be/7-interessante-weetjes-over-jouw-kopje-koffie/
  • https://be.jura.com/nl/koffiewereld/koffie-geschiedenis
  • De middeleeuwse teljoor – Eric De Keyser – 2020 – Uitgeverij Skribis
  • Goesting in Vlaanderen. Wat wij al eeuwenlang lekker vinden – Eddy Niesten – 2009 – Davidsfonds Uitgeverij

Ontdek meer culinair erfgoed

OKW
Fridge