Blog

Leerlingen hotelschool leren koken met 250 streekproducten

In de hotelschool van Brakel verwerken toekomstige koks vanaf nu topproducten van eigen bodem in hun creaties. De leerlingen koken er met streekproducten en leren over de achterliggende ambachten en tradities. Want jong geleerd is oud gedaan.

Chocoladeneuzen uit Sint-Niklaas, pas de bleu uit Gent, of pompoen uit Sint-Lievens-Esse. Oost-Vlaanderen kent heel wat gastronomische topproducten. Lekker Oost-Vlaams slaat de handen in elkaar met de hotelschool Stella Matutina uit Brakel. Samen maken we toekomstige koks warm voor lokale producten.

Onze toekomstige koks leren in de hotelschool de kneepjes van het vak. De Oost-Vlaamse streekproducten mogen hier uiteraard niet ontbreken. Zo versterken we onze lokale economie én gastronomie.

Als algemeen directeur van Stella Matutina is Katty Van de Steene enthousiast over de samenwerking: “Door te koken met streek- en hoeveproducten brengen we jarenlange tradities en ambachten binnen de schoolmuren. Het biedt een interessante uitdaging voor onze leerlingen en leerkrachten. Bovendien leidt het tot mooie leerresultaten en heerlijke nieuwe creaties.”

Leerlinge Reka De Maeseneire maakte samen met haar medestudenten verschillende hapjes met streekproducten: “Ik leerde heel wat nieuwe producten uit de streek kennen, onder andere door de bezoeken bij de producent zelf. Het was een leuke afwisseling om ermee aan de slag te gaan.”

Stella Matutina en EROV ondertekenden op 25 oktober 2021 een samenwerkingsovereenkomst. De hotelschool zal in de leerplannen inhoudelijke sessies integreren over de Oost-Vlaamse streek- en hoeveproducten. De leerlingen gaan ook intensief met de producten aan de slag. EROV zorgt voor inhoudelijke en praktische begeleiding.

Als klap op de vuurpijl werd de hotelschool erkend en gehuldigd als ambassadeur van Lekker Oost-Vlaams. De streek- en hoeveproducten krijgen een voorname plaats in de dagelijkse werking van de hotelschool. De promotie van Lekker Oost-Vlaamse producten staat voorop.