Wanneer je aan wijn denkt, denk je al snel aan Frankrijk, Spanje, Italië, Argentinië of Chili. Maar ook in onze eigen streek wordt fantastisch lekkere wijn geteeld! Toegegeven, het is een jonge sector, mààr een sector in volle groei! We zetten enkele interessante weetjes op een rijtje!
1. Oost-Vlaamse wijnbouw vertienvoudigd op 8 jaar tijd
In 2013 bedroeg de bebouwde oppervlakte voor wijnbouw in onze provincie slechts 4ha. In 2020 is dit gestegen naar bijna 40ha (39,56ha). Een indrukwekkende toename, en deze evolutie zet zich door in de toekomst.
2. Aantal Oost-Vlaamse wijnbouwers bijna verdrievoudigd op 8 jaar tijd
In 2013 telden we 8 wijnbouwers (semi-professionele), in 2016 waren dat er 11, terwijl er in 2020 al 22 worden geteld. Bovendien zijn een aantal nieuwkomers ook groot gestart: we tellen in onze provincie nu 4 domeinen met bebouwde oppervlakte tussen 3 en 10ha, 7 tussen 1 en 3ha en 11 met minder dan 1ha. Gemiddeld beplant een Belgische wijnboer 3 hectaren met wijnstokken. In gans België zijn er 14 wijnbouwers die meer dan 10ha grond bezitten. Het grootste aantal daarvan bevindt zich in Wallonië.
3. De Oost-Vlaamse wijnboeren zorgden in 2020 voor 90.680 liter wijn
Tegenover 2013 (13.610l) is dit een toename van 566% of x6,5! Hierbij valt op dat er vooral veel witte (33.377l en mousserende (37.995l) wijn wordt gemaakt. Binnen België zijn we echter nog steeds de provincie met de minste productie, op Luxemburg na. Er is dus zeker nog progressie mogelijk.
4. Kwart meer Belgische wijnbouwers in 2020 op 1 jaar tijd
Het aantal wijnbouwers in België stijgt jaar na jaar. In 2020 werden in België 198 wijnbouwers geregistreerd tegenover 154 in 2019. Vlaanderen heeft er met 134 wijnboeren dubbel zoveel dan Wallonië maar de productie ligt in Wallonië hoger. Er zijn daar minder wijnboeren (64) maar ze hebben een grotere productie : 1.003.059l tegenover 849.975l. De belangrijkste verklaring is de hogere productie van mousserende wijn, die vooral in Henegouwen plaatsvindt.
5. 10 medailles voor Oost-Vlaanderen in de wedstrijd voor beste Belgische wijn
Op 16 september 2020 werd de 16de editie voor de Beste Belgische Wijn georganiseerd door de VVS (Vereniging Vlaamse Sommeliers). Voor het eerst werd de kaap van 200 ingeschreven stalen overschreden. En onze provincie deed het uitstekend! Vooral domein Vandersteene uit Zwijnaarde, die nog maar net gestart is, behaalde 3 gouden medailles met zijn mousserende wijnen. (Bron : VVS)
Gouden medaille
- Wijndomein Près De Gand – Pinot Noir Rosé
- Wijndomein Vandersteene – Eerste Oogst – Blanc de Blancs – Blanc de Noirs
- Wijngaard Het Verhaal – LZ37 Extra Brut
- Wijndomein De 3 Fonteinen – Cuvée Wit Barrique
Zilveren medaille
- Wijndomein Waes – WAES WIT – WAES ROOD
- Wijngaard Het Verhaal – LZ33 Auxerrois
Bronzen medaille
- Driesse – Driesse Meunier 15
Toelichting cijfers
Bovenvermelde cijfers zijn de officiële cijfers zoals die door de FOD Economie jaarlijks gepubliceerd worden. Deze cijfers omvatten enkel de cijfers die wijnbouwers bij hun oogstaangifte vermelden. Nog niet productieve wijngaarden en hobbywijngaarden zijn daarbij dus niet inbegrepen. In realiteit zijn de vermelde cijfers dus een lichte onderschatting.
Toekomst voor wijn uit eigen streek
De vraag naar producten uit de regio blijft stijgen, die tendens is door corona nog toegenomen. Dit is alvast een positieve evolutie, ook voor onze wijnbouwers. De consument is bereid een hogere prijs te betalen voor wijn van hier maar dan moet de kwaliteit wel steeds voldoen aan de verwachtingen. Dit blijft zeker een uitdaging voor de wijnbouwer die bovendien moet rekening houden met de grilligheid van het weer. Een slechte oogst kan een ramp zijn, want er is slechts één kans op geslaagde productie per jaar.
Is er dan nog toekomst voor de sector? Ja zeker, als je weet dat in 2020 bijna 166 mln liter (exact : 165,85 mln. l) wijn werd geïmporteerd voor consumptie in Vlaanderen, dan is de markt voor wijn van hier nog lang niet verzadigd!