Geutelingen van De Koekelaere
Lekker zoet
Brakel
In Elst worden al eeuwen geutelingen gebakken, aanvankelijk voor de pelgrims die bij de H. Apollonia hun tandpijn kwamen afsmeken. Al snel werd beweerd dat een beet in een hete geuteling je een jaar lang kon vrijwaren van tandpijn.
Zo’n halve eeuw geleden – in de jaren 70 – bouwde Raphaël De Koekelaere een heuse oven om dit fantastische streekproduct nieuw leven in te blazen. Onder impuls van zijn vader herstelde zoon Johan intussen de traditie vanuit de Elsterse jeugdbeweging.
In 2017 startten kleinzoon Pieter en zijn vrouw Lieselotte een kleine, maar échte geutelingenbakkerij op. Tot op de dag van vandaag bakken ze de heerlijkste geutelingen volgens het oorspronkelijke recept. De familie De Koekelaere bakt zo al drie generaties overheerlijke geutelingen.
Geutelingen van De Koekelaere zijn sinds januari 2017 erkend door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) als Vlaams streekproduct. “Wij zijn al tientallen jaren met de geutelingen bezig”, zegt De Koekelaere. Met het kwaliteitslabel van streekproduct willen ze de geutelingen in de markt zetten als een ambachtelijk en kwaliteitsvol product en de kwaliteit ervan garanderen. De geuteling zal door dit label niet veranderen.