Artisanale bieren van Microbrouwerij PIKAFLOR
Lekker drinkbaar
Wetteren
Na een cursus hobbybrouwen in 2015-2016 begon de zoektocht van Steffen De Backer naar een 100% eigen bier. De grote beslissing, de stap van een hobbybrouwer naar een microbrouwer, kwam er welgeteld één jaar later, tijdens een reis door Zuid-Amerika.
Na intensieve voorbereidingen werd er in 2019 enkel nog gebrouwen met 100% Belgische mout, hop en gist en gebruikt gemaakt van “100% Belgische gerst van lokale akkers”. De microbrouwerij werd in juli 2019 voorgesteld aan het grote publiek. De wereld maakte kennis met Pikaflor. In oktober van datzelfde jaar werd de Pikahop gelanceerd en in november de Pikaflor Verse Hopoogst.
Als microbrouwerij is de honger groot en in de periode 2020 – 2021 werden er twee nieuwe bieren gelanceerd, nl. ‘Pikamiel’ en ‘Pikasour’. De eerste experimenten met het rijpen van bier op houten vaten werden gestart. De nadruk werd nog meer gelegd op lokale ingrediënten en zo worden alle bieren gebrouwen met gerst die effectief in België geteeld wordt! Eenmaal per jaar, in september, wordt er gebrouwen met verse handgeplukte Wetterse hopbellen van eigen kweek.
Het bierverhaal van Steffen blijft zich ontwikkelen. In 2022 lanceerde Steffen zijn eerste donkere en complexe bier: PIKWADRUPEL. Elk jaar maakt hij hier een verrassende variant van, met unieke toevoegingen zoals speculooskruiden, mandarijnschillen of eikenhouten snippers – telkens met zijn eigen creatieve toets. In 2023 volgde PIKATRIPEL, een krachtige klassieker die zijn liefde voor authentieke brouwtraditie weerspiegelt. En in 2025 breidt hij zijn assortiment verder uit met PIKAPOCO, een verfrissend alcoholvrij bier dat niets aan karakter inboet – ideaal voor wie bewust wil genieten.
Het rechtstreeks contact tussen brouwer en bierliefhebber vindt microbrouwerij PIKAFLOR heel belangrijk. Steffen leidt je met plezier rond in zijn microbrouwerij. De gepassioneerde microbrouwer laat je de ingrediënten ruiken en proeven en legt je op een duidelijk manier uit hoe de artisanale bieren gemaakt worden. Altijd welkom dus voor een bedrijfsbezoek!