Producent

Stokerij Van Damme

Oosterzele

Stokerij Van Damme is een bedrijvige vierkantshoeve aan de poort van de Zwalmstreek, in het landelijke Balegem.

De productie van Balegemse jenever is sinds 1862 de centrale activiteit van de boerderij, volgens de ambachtelijke methodes uit de 19de eeuw, maar het landbouwersechtpaar Ludo en Dominique Lampaert is evenzeer bezorgd om hun honderden runderen en hun vele hectaren landbouwgrond.

De Balegemse stokerij is de laatste ‘warme’ landbouw-jeneverstokerij in de Benelux. Dat betekent dat het graan voor de geestrijke drank op de boerderij zelf wordt geteeld, de alcohol wordt er binnen de muren gestookt én de mest voor het land wordt door de eigen runderen geleverd. Daarom wordt op de boerderij gretig de slogan ‘Van korrel tot borrel’ gebruikt. Een variant daarop is de slagzin: ‘Vanuit de grond tot in de mond’.

Op 8 februari 2010 tekende minister Geert Bourgeois het beschermingsbesluit voor Stokerij Van Damme. Daarmee werden de hoeve en de originele stookinstallatie uit 1862 als erfgoed beschermd. De stoommachine draait nog op volle toeren net als in haar beginjaren. Op kolen en niet op elektriciteit.

Op 26 december 2012 bestond Stokerij Van Damme precies 150 jaar! Stel je voor: anderhalve eeuw geestrijk genot!

Sinds 2002 kan je ook verblijven op de hoeve. Begin 2011 zijn alle kamers vernieuwd. Er zijn zes comfortabele gastenkamers voor 2 tot 4 personen en een gezellige slaapzolder met een capaciteit van 6 tot 12 bedden.

In het voorjaar 2014 opende het nieuw koffiehuis op de Stokerij haar deuren.

Producten