Recept

Gentse tiramisu met koffiecrunch Hoorens

Ingrediënten

  • 500g mascarpone
  • 4 eieren
  • 100g poedersuiker
  • 2cl Amandino van Brouwerij Verhofstede
  • 2dl koffie
  • 2 pakjes La Confiance speculoos

koffiecrunch

  • 100 g boter
  • 100 g bloemsuiker
  • 100 g bloem
  • 25 g vers gemalen koffiebonen van Hoorens
  • 1g zout

afwerking

  • sneeuwballen Larmuseau
  • cacaopoeder

Werkwijze

Maak de mascarponecrème:

  • Scheid de eieren. Behoud 4 eidooiers en 3 eiwitten.
  • Klop de mascarpone los met de 4 eidooiers. 
  • Zeef de bloemsuiker erbij en meng tot homogeen geheel. Voeg tot slot ook de Amandino likeur toe.
  • Klop de eiwitten apart op tot een stevig schuim. en spatel ze rustig onder het mengsel door.

Opbouw van de tiramisu:

  • Maak de koffie. 
  • Snij de sneeuwballen in fijne stukjes (hou nog een halve sneeuwbal per persoon over voor de afwerking).
  • Dop elk speculooskoekje in de koffie en leg op de bodem van leuke serveerglaasjes. Schep hierboven een laagje van de mascarponecrème en werk af met de fijngesneden sneeuwballenstukjes. Herhaal zoveel als nodig tot je glaasjes voor ⅘ gevuld zijn.
  • Zet een nachtje in de koelkast om stijf te worden.

Maak de koffiecrunch:

  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Meng alle ingrediënten in een kom of op je aanrecht tot een soepel deeg.
  • Rol het deeg gelijkmatig met een deegroller uit over 2 bakmatjes of 2 vellen bakpapier tot een dikte van 1,5 cm. Bak 15 min.
  • Neem de plaat uit de oven. Verwijder de bakmatjes en laat het deeg afkoelen. De streuzel zal hard worden.
  • Verkruimel het afgekoelde deeg met de hand of met de blender. 
  • Bewaar het in een afgesloten container tot gebruik.

Afwerking:

  • Haal de glaasjes uit de koelkast.
  • Werk af met de cacaopoeder, koffiecrunch en halve sneeuwbal.
  • Serveer onmiddellijk zodat de toppins lekker krokant blijven.