Recept
Kroketje van ham en witloof
Voor +/-50 kroketjes:
- 120g boter
- 180g bloem
- 1l rundsbouillon
- 4 pijltjes witloof
- 4 sneetjes gekookte ham
- 20g gelatine(poeder)
- 150g paneermeel
- 4 eiwitten
- 100g bloem
Bereiding:
- Maak een basisbeslag met boter en bloem: Smelt de boter op een zacht vuur.
- Meng de bloem en gelatine(poeder) onder de gesmolten boter en vermeng tot een roux.
- Blus met de koude rundsbouillon en roer goed door zodat alle klontjes verdwenen zijn.
- Breng al roerend aan de kook.
- Kruid stevig met peper, zout en nootmuskaat.
- Verwijder het hart van het witloof en snij in fijne brunoise.
- Zet kort aan in een hete pan, verlaag het vuur en zorg dat het witloof mooi gaar is.
- Snij de ham in blokjes.
- Meng het gebakken witloof en de ham onder het beslag.
- Voeg eventueel fijngesneden peterselie toe als groene toets.
- Leg plastiek folie in een diepe plaat of kom en verdeel het beslag gelijkmatig op ongeveer 1,5cm.
- Plaats in de frigo en laat overnachten.
- Snij de kroketjes in gewenste grootte of vorm.
- Bestuif licht met bloem.
- Wentel door losgeslagen eiwit (met peper en zout en olijfolie).
- Paneer in paneermeel.
- Bak goudgeel in een frituur op 175°C.