Recept

Kroketje van ham en witloof


Voor +/-50 kroketjes:

  • 120g boter
  • 180g bloem
  • 1l rundsbouillon
  • 4 pijltjes witloof
  • 4 sneetjes gekookte ham
  • 20g gelatine(poeder)
  • 150g paneermeel
  • 4 eiwitten
  • 100g bloem

Bereiding:

  • Maak een basisbeslag met boter en bloem: Smelt de boter op een zacht vuur.
  • Meng de bloem en gelatine(poeder) onder de gesmolten boter en vermeng tot een roux.
  • Blus met de koude rundsbouillon en roer goed door zodat alle klontjes verdwenen zijn.
  • Breng al roerend aan de kook.
  • Kruid stevig met peper, zout en nootmuskaat.
  • Verwijder het hart van het witloof en snij in fijne brunoise.
  • Zet kort aan in een hete pan, verlaag het vuur en zorg dat het witloof mooi gaar is.
  • Snij de ham in blokjes.
  • Meng het gebakken witloof en de ham onder het beslag.
  • Voeg eventueel fijngesneden peterselie toe als groene toets.
  • Leg plastiek folie in een diepe plaat of kom en verdeel het beslag gelijkmatig op ongeveer 1,5cm.
  • Plaats in de frigo en laat overnachten.
  • Snij de kroketjes in gewenste grootte of vorm.
  • Bestuif licht met bloem.
  • Wentel door losgeslagen eiwit (met peper en zout en olijfolie).
  • Paneer in paneermeel.
  • Bak goudgeel in een frituur op 175°C.