Recept
Lamszadel uit Kluisbergen met vergeten groenten en zwarte lookpuree
Voor 4 personen:
- 1 lamszadel (Vandewalle)
- boter
- tijm, laurier, rozemarijn
- look
- assortiment vergeten groenten: pastinaak, peterseliewortel, aardpeer, raap, knolselder, schorseneer, grondwitloof,…
- 100g hoorn des overvloeds paddenstoel of andere bospaddestoel
- 4 stuks jonge ui
Puree
- 5 grote aardappelen voor puree
- 3 teentjes look
- 1 eetlepel zwarte look pasta (kan gerust ook zonder)
- een klontje boter
- volle melk
Saus
- 1 ui
- 1 klein worteltje
- 3 teentjes look
- 5dl lamsfond (kan ook met kalfsfond en een bot van lam erbij)
- takje tijm, rozemarijn en laurier, peperbollen
- 1dl rode wijn
- een klontje boter
Bereiding:
- Start met de saus
- Snij de ui, wortel en look in stukjes. Laat kort inkleuren in olie met tijm, rozemarijn, peperbolletjes en laurier.
- Blus met rode wijn en laat inkoken. Bevochtig met de lamsfond en laat inkoken tot sausdikte.
- Haal door een fijne zeef en voeg een klontje boter toe en breng op smaak met peper en zout. Zet aan de kant
- Voor de vergeten groenten
- Schil je vergeten groenten en snijd in gewenste stukken.
- Kook ze in water of stoof in boter en laat garen onder deksel met wat water.
- Kruid af met peper en zout.
- Voor de puree
- Kook de lookteentjes drie keer op en verfris in koud water.
- Kook de aardappelen gaar in gezouten water met de look, laurierblad en tijm.
- Haal door een aardappelzeef (passe-vite) of stamp fijn met pureestamper.
- Voeg melk, boter en zwarte lookpasta toe.
- Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
- Voor het lamszadel
- Laat het lamszadel mooi kleuren in een hete pan met olie, rozemarijn, look, tijm en veel boter.
- Laat 10 minuten verder garen in een oven op 180°C en vervolgens 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Afwerking:
- Warm de saus, puree en groenten op.
- Bak de paddenstoelen af in hete boter.
- Plaats het lamsvlees twee minuten in een hete oven en snij dan van het been.
- Werk af met grof zout en een draai van de pepermolen.