Recept

Lasagne met Adriaen Brouwer en champignons

Deze open lasagne met gehakt in Adriaen Brouwer biersaus, savooi en paddenstoelen werd gemaakt door Nele (@lifeasnele_)

Ingrediënten

  • 500g varkensgehakt
  • 1 flesje Adriaen Brouwer Oudenaards bruin (Brouwerij Roman)
  • 1/2 savooiekool
  • 200g champignon mengeling
  • 1 sneetje peperkoek
  • Mosterd
  • 12 lasagnevellen
  • 1 sjalot
  • 3 teentjes knoflook
  • Boter
  • Bloem
  • Melk
  • Peper en zout
  • Nootmuskaat
  • Tijm
  • Rozemarijn
  • 1 Groentebouillonblokje
  • Verse peterselie

Werkwijze

  1. Kuis de champignons en snij in grove stukken, snij de halve savooikool in smalle reepjes. Snipper de look en het sjalotje fijn.
  2. Bak de savooi kort aan in wat boter, kruid met peper en zout. Doe na 5 min een bodem water in de pot met wat zout en een groentebouillonblokje.
  3. Bak het gehakt rul, kruid met peper, zout en tijm en zet daarna opzij.
  4. Bak in dezelfde pan de champignons samen met de look en sjalot gaar. Doe deze ook uit de pan.
  5. Wanneer de savooi gaar gestoofd is, giet je deze af. In de pot waarin deze gestoofd werd smelt je een goeie klont boter. Eens gesmolten maak je een roux door bloem toe te voegen tot je een dikke pap verkrijgt. Bak deze even aan. (Tip, wanneer je koekjes ruikt kan je verder). Giet een scheut melk erbij en klopt deze dik, voeg zo geleidelijk de melk toe al roerend tot je een dikke saus krijgt. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Doe de savooi er weer bij en houdt warm.
  6. Doe een klontje boter opnieuw in de pan waarin je reeds bakte en voeg het gehakt opnieuw toe.
  7. Blus met het bier.
  8. Smeer een plakje peperkoek in met de mosterd en voeg deze toe aan de saus. Kruid met rozemarijn peper en zout een laat pruttelen tot de peperkoek volledig gesmolten is.
  9. Kook de verse lasagnevellen in zoutwater klaar in 8 tot 10 minuten.
  10. Begin met laagjes leggen op je bord. Eerst de lasagnevellen, daarop de savooi en vervolgens het gehakt. Doe dit driemaal. Doe op het einde de champignons op jouw lasagne.
  11. Werk af met wat peterselie.