Ontbijtwafels met platte kaasmousse, aardbeien en rabeko confituur

Ingrediënten

platte kaasmousse

  • 225 g platte kaas van een lokale hoevewinkel
  • 1 el bloemsuiker
  • 1/2 tl vanille-extract
  • 1/2 limoen
  • 160 ml room
  • 1 blaadje gelatine

wafels (12 tal stuks)

  • 460 ml (karne)melk, opgewarmd
  • 2 grote hoeve-eieren, gesplitst
  • 110 g hoeveboter, gesmolten
  • 12 g vanille-extract
  • 210 g bloem
  • 60 g maïszetmeel
  • 15 g kristalsuiker
  • 15 g bakpoeder
  • 7 g baksoda
  • 6 g zout

afwerking

  • 250g verse lokale aardbeien
  • Rabeko aardbeienconfituur
  • geschaafde amandelen

Werkwijze

voor de plattekaasmousse:

  • Neem een grote mengschaal en doe er de platte kaas in. Voeg er de bloemsuiker, het vanille-extract, de zeste van de limoen en het limoensap aan toe. Meng alles onder elkaar met een garde.
  • Laat de gelatine even weken in wat koud water.
  • Verwarm een scheutje room (20 ml) in een pannetje en los de gelatine erin op. Meng onder het mengsel van platte kaas.
  • Neem een tweede mengkom. Klop de overige 300 ml room met een grote garde half-stijf.
  • Vouw de opgeklopte room rustig onder het mengsel van platte kaas.
  • Laat de mousse in de koelkast opstijven voor ongeveer een uurtje.

voor de wafels:

  • Mix alle droge ingrediënten in een ruime mengkom.
  • Meng in een andere mengkom de warme melk, gesmolten boter, het eigeel en het vanille-extract.
  • Giet de natte ingrediënten bij de droge en roer het deeg zorgvuldig door elkaar.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door je beslag. Zo blijft je deeg luchtig.   
  • Laat je deeg rusten terwijl het ijzer opwarmt.
  • Giet het deeg in je ijzer en bak alle wafels af. Je kan de wafels warm houden in een voorverwarmde oven (120°C), terwijl je de rest van de wafels bakt.

afwerking:

  • Doe de aarbeienconfituur in een steelpannetje en warm op tot je een mooie lopende substantie krijgt.
  • Rooster de geschaafde amandelen kort in een pan tot ze goudbruin zien.
  • Schik enkele wafels op je bord. Gebruik een ijsschep om 2 bolletjes van de plattekaasmousse op je wafels te scheppen (wie het wat eleganter wil kan ook met een lepel 2 quenelles maken).
  • Snij de aardbeien in 2 of in 4 en schik ze op je wafels.
  • Druip met een lepeltje de aardbeiencoulis over je wafels en werk af met de geschaafde amandelen.