Recept
Panna cotta met café noir bier, cremeux van melkchocolade en crumble
Voor 4 personen:
Panna cotta met Keun bier ‘Café Noir’
- 170g room
- 100g suiker
- 100g Keun bier “Café Noir”
- 3 blaadjes gelatine
- 350g room
Cremeux van melkchocolade
- 175g melkchocolade (callets of in stukjes gehakt)
- 90g eigeel
- 45g suiker
- 195g melk
- 195g room
- 1,5 blaadjes gelatine
Koffiecrumble
- 1 pak Café Noir koekjes
- 20g bloem
- 140g melkchocolade
- 120g boter
- 1 theelepel oploskoffie
- 1 handje rice krispies
- ijs van gezouten caramel
Bereiding:
- Voor de cremeux van melkchocolade (maak dit best een dag op voorhand)
- Week 1,5 blaadjes gelatine in koud water.
- Kook de room en melk op. Meng ondertussen het eigeel met de suiker goed.
- Giet de kokende melk/room op het ei/suikermengsel.
- Laat binden op het vuur tot ongeveer 80°C (anglaise maken). Zeker niet hoger, anders schift het.
- Doe je melkchocolade in een kommetje. Knijp je blaadje gelatine uit en doe dit bij de melkchocolade.
- Giet de anglaise door een zeefje op de chocolade. Meng goed met een klopper en laat 1 nachtje opstijven in de koeling.
- ’s Anderdaags goed mengen met een klopper en in een spuitzakje doen.
- Voor de panna cotta
- Week de gelatine in koud water.
- Kook 170g room op met 100g suiker.
- Voeg de geweekte gelatine en 100g bier toe.
- Laat afkoelen in de koeling.
- Klop 350g room op en spatel dit onder je basismengsel.
- Giet in mooie serveerpotjes en laat enkele uurtjes in de koeling opstijven.
- Voor de crumble
- Laat de boter op kamertemperatuur komen.
- Mix de koekjes met de bloem, oploskoffie en de chocolade.
- Meng met de zachte boter.
- Voeg op het laatst de rice krispies toe. Spreid uit op een bakplaat en bak af op 180°C (meng af en toe met een lepel).
- Laat de crumble afkoelen.
Afwerking:
- Spuit een paar mooie dotjes chocoladecremeux op de panna cotta.
- Leg ernaast een lepeltje crumble.
- Werk af met een bolletje karamelijs (kan ook met chocolade- of koffie-ijs).