Recept
Varkenshaas met gepofte aardappel, pompoen-wortelcrème en pas de bleu
Voor 4 personen:
- 2 varkenshaasjes (van de Zwalmbeekhoeve)
- 1 pompoen (Ourobouros)
- 4 wortels (Ourobouros)
- pas de bleu kaas (Hinkelspel)
- jonge wortel (Ourobouros)
- 4 grote bloemaardappelen
- zure room
- olijfolie
- rundsfond
- peper en zout naar smaak
- kaneel
Bereiding:
- Verwarm de oven op 200°C
- Voor de crème van pompoen en wortel
- Schil de wortel en kook deze gaar.
- Schil de pompoen en snijd in grove stukken. Kruid af met peper, zout en kaneel. Bak de pompoen tot ze gaar is.
- Mix nu alles fijn tot een mooie crème en voeg pas de bleu kaas toe naar smaak.
- Voor de varkenshaas
- Kruid de varkenshaasjes af met peper en zout en kruid naar keuze (koriander werkt zeer goed).
- Verwarm de braad- of grillpan. Schroei de varkenshaasjes dicht langs alle kanten.
- Gaar de varkenshaasjes verder in de oven, de tijd varieert van stuk vlees tot stuk vlees (ca. 7- 10 min).
- Laat het gare stukje vlees even bekomen (5-tal min). Snij het nu in mooie partjes.
- Voor de gepofte aardappel
- Was de aardappelen grondig. Snij ze overlangs door en kruid af met peper en zout en eventueel wat verse look.
- Druppel ook wat olijfolie over de aardappelen. Wikkel ze in aluminiumfolie. Gaar ze in de oven (ca. 20-30 min).
- Blancheer de jonge worteltjes beetgaar en warm ze net voor het dresseren even op in de oven of brand ze even kort af.
Afwerking:
- Kook de rundsfond in en laat er even wat rozemarijn en look intrekken, werk af met wat verse boter.
- Dresseer je bordje
- Mooie streep pompoen-wortelcrème
- Dresseer de partjes varkenshaas speels op de crème
- Snij de jonge worteltje overlangs en schik deze tussen het varkenshaasje
- Schik de gepofte aardappel
- Schenk de saus gul over het vlees en speels over het bord
- Werk af met toefjes zure room