Product

Advocaat en jenever De Stoop

Merelbeke

Advcoaat De Stoop

Advocaat De Stoop wordt gemaakt op grootmoeders wijze. Op basis van vers eigeel, suiker, melk, natuurlijke aroma’s en alcohol wordt de advocaat gemaakt door middel van ‘koud roeren’ en zonder gebruik te maken van de ‘au bain marie’ methode.

Jenever De Stoop

De oude jenever van 38° wordt gedurende jaren gerijpt in eikenhouten vaten. Eigenaardig genoeg gebeurt dit in een doorzichtige maar gesloten ruimte. Deze is niet toegankelijk, ook niet voor de eigenaars-producenten zelf. Een stevig oud-modisch slot sluit immers deze ruimte af en kan enkel geopend worden door de accijnsambtenaren. De reden voor deze merkwaardige werkwijze ligt bij de accijnsrechten die op alcoholische dranken worden geheven en die een hoog bedrag vertegenwoordigen. Samen met de BTW, afhankelijk van het alcoholgehalte van de gemaakte dranken, kan dit bedrag oplopen tot 3/4 van de kostprijs. Gezien de graanjenever 5 jaar gerijpt wordt op eikenhouten vaten, wenst Distillery De Stoop de accijnsrechten slechts te betalen na de rijping, anders moet er een pre-financiering komen waarbij veel geld komt kijken dat geen enkel rendement oplevert. Dat is de reden van dit ‘gesloten entrepot’ waar men slechts de accijnsrechten moet betalen nadat, in bijzijn van de Accijnsdiensten, het benodigde aantal gerijpte vaten uit het magazijn wordt genomen.

Hierna wordt het magazijn terug verzegeld. In totaal liggen ongeveer een 70-tal eikenhouten vaten met een inhoud van 225 liter te rijpen aan een alcoholgehalte van 57° alcohol. Dit wordt na de rijping versneden met water tot een eindproduct van 38° alcohol.

Producenten