Product

Confituren en konfijten van Callas Confiture

Gent

Confituur wordt gemaakt van hele vruchten of grote stukken fruit. Deze worden eerst gemengd met suiker en blijven dan enkele uren of een nacht staan. Ze heeft een uitgesproken smaak, een heldere kleur en is vrij stevig.

Vruchtenboter is een volle, romige vruchtenconserve die tijdens de Victoriaanse en Edwardiaanse periode het hoogtepunt vormde van de ‘high tea’. Intussen is deze gladde, dikke conserve in onbruik geraakt. Ze smaakt nochtans heerlijk op brood, gebak, sandwiches of pannenkoeken. Vruchtenboter kent een intensieve bereidingswijze waarbij eerst de fijnste fruitpuree gemaakt wordt. Dan wordt deze puree gekookt met suiker. Vruchtenboter bevat minder suiker dan gelei en confituur en wordt maar zeer kort gekookt wat een zacht, intens en fruitig product oplevert.

Gelei wordt gemaakt van het sap van gekookt fruit dat met suiker tot het stollingspunt wordt verhit. Het maken van de gelei is vrij intensief. Het geheim van een mooie heldere gelei is dat de fruitpulp op de juiste manier moet gezeefd worden. De pulp moet druppel voor druppel door de geleizak lekken en dat neemt uren in beslag. Gelei kan zoet of hartig zijn en wordt ook vaak opgediend bij warm of koud vlees of wild dat geroosterd is, of men geeft er saus meer smaak en een mooie glans mee. Een koffielepeltje gelei gemengd door een klassieke vinaigrette geeft een bijzondere boost aan je salades.

Marmelade; de naam stamt af van het Portugese woord ‘marmelado’ dat kweepeer betekent. Van dit fruit werden immers de eerste marmelades gemaakt. Tegenwoordig worden ze gemaakt van citrusvruchten. Marmelades kunnen dik en donker tot licht en doorschijnend zijn en soms worden ze op smaak gebracht met geurige specerijen. De citrusschil wordt geraspt en meegekookt met het vruchtensap en water tot het heel zacht is. Dit kan uren tot in het geval van Oxford Marmelade dagen duren. Er bestaat ook geleimarmelade. Ideaal voor mensen die de schillen niet lekker vinden.

De verkooppunten zijn stuk voor stuk authentieke winkels waar het aanbieden van kwaliteit bovenaan de lijst staat. Ze worden gerund door zeer gedreven mensen die vóór alles een goed en eerlijk product willen aanbieden. Daardoor zijn het vaste waarden voor lekkerbekkend Gent, Antwerpen, Brussel en omstreken.

Producenten