Product

Gentse Gruut

Gent

Gentse Gruut is een bier op basis van kruiden, gebrouwen zonder hop.

In de Middeleeuwen verdeelde de Leie de stad Gent in twee delen. Op de rechteroever gebruikten brouwers onder Duits gezag typische bieringrediënten zoals hop. De brouwers onder Frans bewind op de linkeroever brouwden met gruuten, een mengeling van kruiden. Hop werd vanaf de 13de eeuw gebruikt als alternatief kruid in een bierbereiding. Het toenmalige bier werd voornamelijk op smaak gebracht met kruiden, “Gruyt of Gruut” genoemd.

De samenstelling van de kruiden was verschillend van streek tot streek en het was de landsheer die het mengsel kende en daarop taks of accijns vroeg. Waar men nu taksen heft op de hoeveelheid bier en het alcoholpercentage, werden er vroeger dus taksen geheven op de gruut-kruiden.

De Gruyt-kruiden zorgen voor een zachtere smaak van het bier. De bitterheid wordt op deze wijze uit het bier geweerd, waardoor de rest van het smakenpallet van een bier meer tot haar recht komt. Door dit bier heb je ook minder kans op een kater, want het is namelijk hop die hoofdpijn veroorzaakt na een avondje stappen. Aangezien er bij Gruut geen hop gebruikt wordt, is de kans op een kater ook veel kleiner.

Er bestaan vijf verschillende variaties: Gentse Gruut Wit, Gentse Gruut Blond, Gentse Gruut Amber, Gentse Gruut Bruin en Gentse Gruut Inferno.

Het bier kan gekocht worden in de brouwerij en vele horecazaken, hotels, supermarkten en bierhandelaars te Gent en in randgemeenten/-steden.

Producenten