Home > Eten om nooit te vergeten > Aardappelen & frieten > Frieten
Een klein pakje met saus of mag het een bi(n)tje meer zijn?
Geen enkele aardappelbereiding valt zo in de smaak als de gefrituurde aardappelreepjes.
Dat de liefde voor de friet door de maag en het hart van elk Vlaams dorp loopt, mag je letterlijk nemen. In zo goed als elke Vlaamse dorpskern is een frituur neergeplant.
De vraag van elf miljoen: kunnen wij als Belgen ‘dé friet’ claimen? Frietoloog Paul Ilegems giet olie op het vuur van onze nationale trots en ontkracht. Volgens hem was het de Spaanse non Teresa van Avila die friet ontdekte in 1570. Ze kweekte aardappelen, gooide ze vervolgens in olijfolie en toverde een vernieuwende lekkernij op het bord. Toch zijn het de Belgen die de frietjes hebben geperfectioneerd en het principe van dubbel bakken introduceerden, evenals het legendarische frietkot.
De pionier van alle frietkoten heette ‘Fritz’. Jean-Frédéric Krieger en zijn vrouw gaven er in de jaren 1830 een patat op en verblijdden heel wat Belgische kermissen met de intrede van frietkraam ‘Fritz’. De respons was hartverwarmend. Na een jaar geduldig wachten, schoven lange rijen dorpsbewoners watertandend aan voor een heerlijk pakje friet.
Het succes van Fritz inspireerde en op drukke plaatsen rezen mobiele frietkramen als paddenstoelen uit de grond. In 1856 telde de Luikse kermis bijvoorbeeld drie frietkramen, vijf jaar later zeventien.
Vingervlug frietjes uit een puntzak vissen die je nauwelijks kon vasthouden door de hitte.
Zonder vorkjes en met beperkte keuze tussen mayonaise, pickles, hard gekookt ei en zure haring.
Eenvoudig vettig, heerlijk prettig!
Omdat frietkramen, in tegenstelling tot de kermismolens, niet opgebouwd of afgebroken moesten worden, bleven ze steeds langer voor en na de kermis in een dorp hangen. Steeds meer uitbaters kozen er uiteindelijk voor om de wielen onder hun kraam te verwijderen en te blijven plakken.
Het frietkot werd een vaste smulbasis.
Hoewel het frietkot uitgeroepen werd tot ‘immaterieel erfgoed’, verdween het vanaf eind de jaren ’80 uit het straatbeeld. Heel wat lokale besturen banden de frietkoten op hun dorpspleinen omdat ze een vieze, vuile indruk zouden creëren. Frituristen legden hun ei sindsdien in meer comfortabele omstandigheden die het toelieten om een uitgebreidere service aan hun klanten voor te schotelen.
Met Bintjes maak je het verschil! Zij vormen het meest geschikte aardappelras voor een onvergetelijk pak friet. Steeds meer frietliefhebbers dompelen hun Bintjes onder in plantaardig vet omdat het een steeds prijsvriendelijker en gezonder alternatief biedt. Toch kiezen vurige frituristen nog voor rundsvet om een extra nostalgisch lekker pak friet te prepareren. Smakelijk!
Cookie | Duur | Beschrijving |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |