Mastellen

Mastellen

Lokaal gebakken met zoete streken.

Over mastellen kunnen we enkel nog in Oost-Vlaanderen iets vertellen.
Geen betere plek om een hap te zetten in een brokje mastelgeschiedenis dan onze campagne ‘Eten om nooit te vergeten’. Wij brengen een zoete ode aan een rasecht Oost-Vlaams streekproduct.

Mastellen

Mastellen vliegen vooral in Gent en de Denderstreek als warme broodjes over de toonbank.

Wanneer we de tocht aanvatten naar het begin van het mastellenverhaal, zijn we wel enkele eeuwen zoet. Al in de 12de eeuw regen enkele Karmelieten in hun klooster mastellen op een koord om ze op bedevaart of in de vroegmis te laten wijden als bescherming tegen een plaag. De viering van Sint-Hubertus houdt deze traditie tot op vandaag in eer om hondsdolheid te voorkomen.

Vroeger werden mastellen gebakken in Brussel, het Pajottenland en het Waasland maar vandaag vliegen ze vooral in Gent en in de Denderstreek (Aalst, Ninove en Ath) als warme broodjes over de toonbank.

Kraakverse of gedroogde tongstrelers.

Mastellen zijn typisch Vlaamse gebakjes gemaakt van bloem, melk, boter en suiker die tot een soort sandwichdeeg gemengd worden en op smaak gebracht met een vleugje kaneel. Ze ogen rond en dragen een kuiltje in het midden.

Hoewel verse mastellen onweerstaanbaar proeven, kan je ze ook gedroogd kopen. Na het bakken worden de mastellen gekoeld, gekeerd en gedroogd in een lauwe oven. Gedroogde, verbrokkelde mastellen zijn vaak hét geheim ingrediënt voor karnemelkpap.

Ook Aalst en Ath is de ultieme kracht van mastellen niet ontgaan.
Beide plekken gebruiken oude mastellen om hun gerenommeerde vlaaien extra in de smaak te doen vallen. De vlaaientaart van Ath wordt niet voor niets “tarte à masteilles” genoemd.

Mastellen met streken.

Tijdens de Gentse feesten en Patersholfeesten, haalt Gent het strijkijzer boven.
Verse mastellen worden doormidden gesneden, ruim bestreken met boter en bruine suiker, weer op elkaar gelegd tussen aluminiumfolie en met een heet strijkijzer gestreken zodat de boter en de suiker karamelliseren.

Duik ’s zomers eens het hart van de stad in en bestel gestreken mastellen, gegarandeerd een Gents feest voor je smaakpappillen.

Gedroogde, verbrokkelde mastellen zijn vaak hét geheim ingrediënt voor karnemelkpap.

  • https://visit.gent.be/nl/mastel
  • https://www.streekproduct.be/weetjes/over-mastellen-kaantjes-en-pietjessaus
  • https://www.bakkersvlaanderen.be/nieuws/algemeen/gestreken-mastellen-gent
  • https://www.avs.be/artikels/waar-komt-traditie-van-de-gewijde-mastellen-vandaan-a82343

Ontdek meer culinair erfgoed

OKW
Fridge