Mosterd

Lepeltjesgewijs naar een Oost-Vlaams mosterdparadijs.

Waar komt mosterd vandaan en hoe wordt mosterd ge(s)maakt? Eten sommige mensen effectief mosterd na de maaltijd? En is mosterd een feest voor lichaam en geest?

We zoeken heel graag mee naar antwoorden op jouw nieuwsgierigheid, curieuzeneuze mosterdpot.

Mosterd scherpt de eetlust aan én draagt bij aan een goede spijsvertering.

Het gebruik van mosterdgoud is zeer oud. De eerste aanwijzing van het belang van mosterd situeert zich in Egypte. In de piramides werden naast sarcofagen ook mosterdzaadjes gevonden die gebruikt werden in de keuken en als helend middel bij sommige kwaaltjes.
Ook de Grieken en de Romeinen pikten hun graantje smaakvolle en helende mosterd gretig mee.

Wie vertrouwd is met de bijbel, herinnert zich misschien nog de parabel over het kleine mosterdzaadje dat snel uitgroeit tot een plant die ook weer kleine zaadjes draagt.
Het evangelie beschouwt dit als een perfecte metafoor voor de groei van het geloof.

En wat dan met Dijon? Hoewel Dijon-mosterd een van de meest vertrouwde begrippen lijkt in ons mosterdjargon, is Dijon-mosterd geen officieel beschermde naam en duidt eerder op een decreet uit 1937 dat de manier van produceren vastlegt. Dijon-mosterd mag enkel zwarte mosterdzaadjes bevatten die ontdaan worden van de zemelen. Het ontzemelen gebeurde vroeger door een zeef, nu via een soort centrifuge. Momenteel zit de stad Dijon op zwart zaad wat de eigen mosterdproductie betreft, want er valt geen enkele mosterdmaker te bespeuren binnen de stad. ‘Moutarde de Bourgogne’, gemaakt met mosterdzaad uit de omgeving van Dijon, komt het dichtst in de buurt en heeft een beschermde geografische aanduiding.

Ook in ons land is het mosterdpad bezaaid met een rijk verleden. Want zeg, ken jij de mosterdman? Een eeuw geleden trok hij van deur tot deur en leverde mosterd aan huis. Toen telde ons land nog bijna honderd mosterdmakers, momenteel fabriceren nog een tiental, meestal familiale, bedrijven kwaliteitsmosterd die soms enkel nog regionaal te koop is.

Mosterd bestaat uit verschillende soorten mosterdzaad, azijn, water, specerijen en zout.
De mengeling van de soorten mosterdzaad bepaalt de uiteindelijke smaak en vooral de scherpte van de mosterd. Geel mosterdzaad (sinapis alba) zorgt voor een milde smaak en een smeuïge mosterd, zwart mosterdzaad (brassica nigra, zeer zeldzaam) en bruin mosterdzaad (brassica juncea) zijn verantwoordelijk voor een scherpere smaak en het pittige aroma van de mosterd. Tegenwoordig wordt ook geel mosterdzaad (Oriëntaals) geteeld met dezelfde eigenschappen als zwarte mosterdzaad. Zolang mosterdzaad droog blijft bewaard en niet wordt gebroken, heeft het geen smaak of geur.

Het breken van mosterdzaad en de bevochtiging ervan met azijn vormen de cruciale stappen naar de heerlijke smaakmaker die wij kennen. De smaken en geuren ontwikkelen zich volop na bevochtiging. Na het weken wordt het zaad vermengd met zout en dan verder gebroken, grof gemalen en/of fijngemalen. Door de mosterd grover of fijner te malen, creëer je eerder een zalfachtige pasta of een grove mosterd, vaak verkeerdelijk ‘op oude wijze’ of ‘grootmoeders wijze’ bestempeld. Na het malen blijft mosterd nog korte tijd bewaard om te ontluchten en pas later verpakt te worden.

Botanici delen de mosterdplant in bij de kruisbloemigen (cruciferae), nauw verwant met de kool- en raapsoorten, omdat de blaadjes van de mosterdbloem kruisgewijs zijn ingepland. Wanneer ze in bloei staan, creëren de felgele bloemen een verblindend mooi mosterdveld dat zich als een uitnodigend geel tapijt voor je ogen uitstrekt. Je spot bij ons in het najaar wel hier en daar een veld mosterdzaad, niet te verwarren met de gelijkaardige aanblik van een veld koolzaad of colza. Het overgrote deel van het mosterdzaad komt echter uit Canada waar het op enorme oppervlakten wordt geteeld.

Tip

Maak je zelf een pizza, bestrijk de bodem met een vleugje mosterd voor je hem bedekt met je ingrediënten. Je pizza krijgt een overheerlijke extra toets.

Er is geen kruid opgewassen tegen de veelzijdigheid van mosterd.

Smaakbom met pit: ode aan de mosterdpot.

Er is geen kruid opgewassen tegen de veelzijdigheid van mosterd. Als een van de populairste smaakmakers in de keuken baant de mosterdpot zich een weg naar bijna elke huiskamer. Maar wisten jullie ook dat mosterd de eetlust aanscherpt én bijdraagt aan een goede spijsvertering? Voeg daar nog een relatief lange bewaartijd aan toe (in de koelkast na opening) en je begrijpt meteen waarom niemand lang maalt over de aankoop van een potje mosterdgoud.

In onze Vlaamse keuken is mosterd onontbeerlijk bij konijn of kabeljauw op Vlaamse wijze. Kies zeker voor een mosterd van eigen bodem, want konijn op Vlaamse wijze wordt niet lekkerder of Vlaamser met Dijon-mosterd. Ook veel andere vis-, vlees-, kaas- of groentengerechten en talrijke sauzen pikken hun graantje mosterd mee, zoals bijvoorbeeld mayonaise en alle afgeleide sauzen.

Tip

Bij stoofvlees of in een ander stoofpotje, bestrijk je een boterham of een sneetje peperkoek met een flinke laag mosterd en leg dit bij je cuisson. Het brood of de peperkoek bindt licht het kookvocht en de mosterd zorgt voor een overweldigende smaak.

Heel wat recepten voor sauzen pikken hun graantje mosterd mee om extra in de smaak te vallen.

  • Delcart André – Mosterd – 1997 – Stichting Mens en Kultuur Gent
  • https://www.streekproduct.be/producten/mosterd-uit-het-gentse

Ontdek meer culinair erfgoed

OKW
Fridge