Cuberdons

Cuberdons

De cuberdon, een neusachtig Oost-Vlaams succes.

Weinig snoepjes zijn zo populair dat ze een eigen kraam in onze provinciehoofdstad kunnen versieren. Elke dag steken ontelbare toeristen hun neus in het aanbod van Gents bekendste snoepkraam.

Maar hoe is de cuberdon ontstaan en welke geheimen geeft de confiserie wel en niet prijs?
We drukken jullie even met de neus op de feiten.

Cuberdons

Arabische gom, afkomstig van de acaciaboom, maakt de cuberdons extra smeuïg.

Geschiedenis

Bijna anderhalve eeuw geleden legde de Gentse apotheker de Vynck in 1873 onbedoeld de basis voor de cuberdon, het populairste paarse snoepje van Oost-Vlaanderen. In een mislukte poging om een langer houdbare siroop te creëren, versuikerde en verhardde de buitenste laag na een aantal dagen.

De Vynck bleef sleutelen aan zijn experiment en zette zijn falen om naar een overheerlijk snoepje. De cuberdon stak zijn neus aan het venster.

De kleinzoon van apotheker de Vynck deelde de passie van zijn grootvader en kruiste het pad van de gepassioneerde Antoine Geldhof in een Gentse confiserie. Hij vertrouwde het 19e eeuwse geheime recept aan de toen 14-jarige Antoine toe en een handvol jaren later startte Antoine zijn eigen confiserie. Hij verfijnde het originele recept, gaf zijn eigen accenten mee aan de ‘paarse neuzekes’ en deelde zijn liefde voor de cuberdon met de buitenwereld.

Naast suiker zorgt Arabische gom, afkomstig van de acaciaboom, als hoofdbestanddeel voor de smeuïge vulling van de neuzen. Toen de Sahel-landen in de jaren ’80 werden getroffen door de droogte, kwam de productie even in het gedrang door een tekort aan Arabische gom.

Sinds de erkenning als 'streekproduct' is de cuberdon aan een zoete opmars bezig.

Steeds meer neuzen in dezelfde richting.

De populariteit van de cuberdon groeide aanvankelijk eerder gestaag. Goede en minder goede jaren volgden elkaar op.

Sinds de erkenning als ‘streekproduct’ is de cuberdon aan een smaakmakende opmars bezig. Met een productie van ruim 400 ton is Confiserie Geldhof vandaag marktleider. Ook Confiserie 2000-Bonbonheur maakt sinds decennia lang cuberdons. Oprichter Roger Scheir verfijnde een oud recept om de typische kenmerken van de dunne suikerkorst met smeüige vulling in ere te houden. Zoon Frederic zet nu de traditie verder.

Bij een mislukte poging om een langer houdbare siroop te creëren, stak de cuberdon zijn neus aan het venster.

  • https://www.streekproduct.be/producten/cuberdons
  • https://visit.gent.be/nl/cuberdons
  • https://www.confiserielarmuseau.com/cuberdon/
  • https://cuberdonsgeldhof.be/product-categorie/cuberdons/

Ontdek meer culinair erfgoed

OKW
Fridge