Sneeuwballen

Nostalgisch likkebaarden bij onze winterhaarden.

Wat begon als de ‘truffel voor de arme mens’, ging als een (sneeuw)bal aan het rollen. Ondertussen hebben duizenden mensen een jaarlijkse honger naar de winter, want enkel dan zijn de sneeuwballen van Larmuseau beschikbaar. Deze heerlijk lokale, luchtige lekkernij maakt zelfs de guurste winterdagen zoet. 

Sneeuwballen

Van praline voor de arme mensen tot ambachtelijk lokaal topproduct.

Geschiedenis

In aanloop naar de Gentse Wereldtentoonstelling in 1913 ontwikkelde August Larmuseau een kraakvers recept. Met zijn sneeuwballen wou hij tegenwicht bieden voor de dure pralines. De sneeuwballen kenden meteen een wervelend succes. Larmuseau verzilverde een gouden medaille en het hart én de rekken van alle snoepwinkels. Supra, de confiserie van Larmuseau, groeit en wordt verder gezet door de zoon en kleinzoon van August.

De kern van de sneeuwbal bestaat uit een luchtige blanke crème die een geheime, evenwichtige mix bevat van boter, vanille, suiker en kokospoeder. Dit mengsel wordt opgeklopt tot een zeer lichte en schuimachtige substantie die vervolgens tot platte balletjes wordt vervormd.

Die balletjes verdwijnen in een lange tunnel met temperatuur van 3°C. Na het koelen ondergaan de balletjes een douche met een dun laagje pure Belgische chocolade.
Uiteindelijk worden ze ondergesneeuwd door een heerlijke laag poedersuiker.

Het knapperig breken van het dunne chocoladelaagje en de hartige vulling zorgen voor een verrassende explosie van smaak. Sneeuwballen zijn omwille van de ingrediënten een seizoensproduct en worden hoofdzakelijk verkocht in de herfst en de winter.

De kern van sneeuwballen bestaat uit een luchtige blanke crème met een geheime mix van ingrediënten.

Vers bloed: een sneeuwbaleffect.

Door gebrek aan familiale opvolging werd Supra in 2014 overgenomen door Tanguy Serraes en Joeri Pergoot. Vanaf 2018 gaat Joeri alleen verder.

Verdere groei en uitbreiding zorgden voor een sneeuwbaleffect: in het hoogseizoen vliegen dagelijks maar liefst 40.000 sneeuwballen de deur uit. Verpakt in de opvallende, blauw bedrukte doosjes banen ze zich steeds vlotter een weg naar het buitenland.

In het hoogseizoen vliegt een lawine van 40.000 sneeuwballen per dag de deur uit.

  • https://www.streekproduct.be/producten/sneeuwballen
  • https://www.confiserielarmuseau.com/product-categorie/sneeuwbal-kopen/

Ontdek meer culinair erfgoed

OKW
Fridge