Producent

Domein Leeflank

Lede

Historiek

De passie van pater familias Bart om wijn te maken kan hij gelukkig met zijn vrouw Annick en de twee kinderen delen. Bart was altijd al een levensgenieter en de boerenbuiten zit nu eenmaal in zijn roots. Daarom is het geen verrassing dat hij altijd al iets met mijn handen wilde doen. Toen zijn schoonvader dan ook zijn wijngaard opstartte, deed hij niets liever dan hem te gaan helpen.

Niet veel later plantte Bart daarom zijn eigen wijngaard. In maart 2008 plantten ze 68 wijnstokken Chardonnay in hun tuin. De kinderen, Free en Lotte, pikten hun enthousiasme snel op en in 2015 stonden er 220 wijnstokken in de tuin.

In april 2016 plantten ze op het wijndomein 2700 wijnstokken van dezelfde wijnrassen aan, waaronder 50 wijnstokken Nebbiolo als proefproject. Alle wijnstokken verzorgen ze minutieus en eigenhandig op het domein. Onkruid bestrijden ze mechanisch, ze zetten lieveheersbeestjes uit en chemicaliën beperken ze tot een minimum.

Al zes jaar lang is Free een enthousiaste hobbybrouwer. Daarom is domein Leeflank in 2019 met hun eerste bier op de markt gekomen: FAL (‘Funky As Leeflank’).

Herkomst naam

Begin 2016 kochten ze een domein van één hectare aan, onder de naam “Kasteel Ten Bosch”, ook wel “het Kasteeltje van Blancquaert” genoemd. Deze naam veranderden ze meteen naar “Wijndomein Leeflank”. Dit heeft enkele goede redenen! “Leeflank” verwijst namelijk maar liefst naar drie verschillende zaken:

– In de eerste plaats verwijst “Leeflank” naar de televisieserie “Zuidflank”. Hier betekent ‘Lee-flank’ dus de flank van Lede, of kortweg ‘Lee’ zoals ze dat in het Leedse dialect zeggen.

– Daarnaast kan je “Leeflank” ook opsplitsen in “Leef” en “lank”, wat in het Leedse dialect ook kan verwijzen naar het motto “Drink onze drank en ge zult lang leven”.

– Als laatste mogelijkheid zien ze nog een verwijzing naar Free, Lotte en Annick, allen afkomstig uit Lede (Lee-f-l-an+k).

Bier

Naast de productie van wijn is er ook de productie van bier. FAL – ‘Funky As Leeflank’ – is het vlaggenschip van domein Leeflank. Proefbrouwsels, vaak seizoensgebonden bieren, zullen in de toekomst verkrijgbaar zijn ter plaatse.

Ondertussen is FAL bekroond met een gouden medaille op de Meininger International Craft Beer Award, een internationale bierwedstrijd in Duitsland.

Producten