Producent

Wijndomein Eekhoek

Laarne

Verscholen in de schaduw van Laarne Kasteel, omarmt Wijndomein Eekhoek de serene pracht van natuurlijke landschappen en betoverende panorama’s. De naam Eekhoek is een verwijzing naar de specifieke buurt Eekhoek, waar heel veel eikenbomen staan.

Hier ontdekten Caroline De Meyer en Luc Pieters hun passie voor de natuur en haar vruchten. Voorheen succesvolle siertelers van Exotic Plant, namen ze in 2019 een gedurfde stap door 250 wijnstokken in hun tuin te planten als een experimentele proefwijngaard. Na de verkoop van Exotic Plant in datzelfde jaar groeide hun ambitie verder, en in 2020 werden 3200 stokken geplant op een uitgestrekte hectare grond tegenover hun huis. De keuze voor traditionele rassen zoals Auxerrois, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir en Pinot Blanc en twee Italiaanse druiven Nebbiolo en Barbera, weerspiegelt niet alleen hun expertise, maar ook hun persoonlijke voorkeur voor wijnen met karakter.

Caroline en Luc hebben zich toegewijd aan het verfijnen van hun ambacht. Beiden hebben ze de cursussen wijnbouw gevolgd bij Syntra-West en NAC, waarbij hun ervaring als siertelers een waardevolle aanvulling bleek te zijn. De beslissing om te beginnen met een proefwijngaard bleek een slimme zet, waardoor ze niet alleen de werkdruk konden inschatten, maar ook de noodzakelijke automatisering en gevoeligheid voor schimmels konden ervaren.

Een nieuw hoofdstuk begon in september 2023 met de voltooiing van een nieuwe vinificatieruimte en een kelder voor de houten vaten. Ondertussen kan de sierteler in hen er niet aan weerstaan om een nieuwe serre te bouwen, waarin wijnstokken zijn aangeplant – een natuurlijke overgang naar hun nieuwe avontuur.

De wijngaarden getuigen van een doordachte benadering, waarbij rekening gehouden wordt met de unieke ijzerlagen en speciaal geselecteerde onderstammen die afgestemd zijn op het specifieke grondtype. Deze aandacht voor het terroir, de combinatie van bodem, klimaat en onderstammen, vormt de essentie van de wijnbouwfilosofie van Wijndomein Eekhoek. Het resultaat is een symbiose tussen de natuurlijke kenmerken van Laarne en de druivenranken die gedijen met een uitgesproken karakter en smaakprofiel. Tijdens een rondleiding met proeverij kan je meer leren over de kunst van het wijnmaken. Een gepassioneerde gids loodst je door de wijngaard, wijnmakerij en kelder. Of je nu met vrienden, collega’s of familie komt, of op je eentje wilt genieten, de rondleidingen zijn geschikt voor iedereen. De bezoeken kunnen gereserveerd worden via de website.

Producten