Producent

Brouwerij Gruut

Gent

Geschiedenis

De Gentse stadsbrouwerij Gruut werd door Annick De Splenter opgericht in april 2009. Van jongs af aan werd ze ingewijd in de wondere wereld  van gisting en bier. De liefde voor het brouwen zit Annick duidelijk in de genen, want zowel langs moeders- als langs vaderszijde was men actief in de brouwerijwereld. Denk maar aan de merknamen: Young Pale Ale uit Gistel en Dentergems Wit, Liefmans of Lucifer uit Dentergem.

De uitzonderlijke eigenschap van vier van hun Gentse Gruuten bestaat er in dat er zonder hop wordt gebrouwen. Het onderzoek naar alternatieven ter vervanging van het hopkruid ging natuurlijk niet zonder slag of stoot. Een cursus biochemie en enkele samenwerkingsverbanden met verschillende universiteiten later zag het Gentse stadsbier het levenslicht. Er bestaan 5 verschillende variaties: Gentse Gruut Wit, Gentse Gruut Blond, Gentse Gruut Amber, Gentse Gruut Bruin en Gentse Gruut Inferno.

Middeleeuwse kruiden

In de Middeleeuwen verdeelde de Leie de stad Gent in twee delen. Op de rechteroever gebruikten brouwers onder Duits gezag typische bieringrediënten zoals hop. De brouwers onder Frans bewind op de linkeroever brouwden met gruuten, een mengeling van kruiden.

Hop werd vanaf de 13de eeuw gebruikt als alternatief kruid in een bierbereiding. Het toenmalige bier werd voornamelijk op smaak gebracht met kruiden, “Gruyt of Gruut” genoemd. De samenstelling van de kruiden was verschillend van streek tot streek en het was de landsheer die het mengsel kende en daarop taks of accijns vroeg.

Waar men nu taksen heft op de hoeveelheid bier en het alcoholpercentage, werden er vroeger dus taksen geheven op de gruut-kruiden.

De brouwerij combineert zodoende huidige moderne brouwtechnologieën met een eeuwenoude traditie.

Producten