Producent

Hemar

Gent

Dr. J. Van Laethem had een uitgelopen hobby, namelijk de ontwikkeling van gezondere chocoladeproducten. Onder zijn praktijk heeft hij een chocoladeatelier gebouwd en werkte hij samen met beloftevolle chocolatier Sean Bael uit Aalst voor de samenstelling van de recepten. Hij stelt al jaren chocolademengsels samen voor fijnproevers. Het summum voor een arts met chocolatier-aspiraties? Een reep maken waar je je tanden in zet zonder je schuldig te moeten voelen. Vol liefde en het beste van cacao, maar minus de problemen die lactose-intolerantie of glutenallergieën met zich meebrengen.

Vanwaar komt nu die naam?

In de 15de eeuw, ergens diep in de jungle van Midden-Amerika, met uitzicht over zijn rijk, zit Montezuma – Monty voor de vrienden – koning van de Azteken en officieuze keizer van de chocolade. Monty slurpt zo’n vijftig kopjes per dag, en als de nood het hoogst was, baadt hij zelfs in de geneeskrachtige weldaad van wat hij en de zijnen Xocolatl noemden. In die tijd geen repen met nootjes, nee: chocolade was een kostbaar goedje gebrouwen van heilige bonen. Warme choco avant la lettre, zo je wil.

Conquistador Cortes, een man met grootse veroveringsplannen en onder de indruk van de godendrank, besloot de kleurrijke bonen weer mee naar huis te nemen, de oceaan over richting Spanje. Maar zijn landgenoten, zoetebekken als ze zijn, vonden het bittere sop maar niks. Ze voegden er vanille en suiker aan toe, lieten de sterke kruiden voor wat ze waren et voilà: du chocolat!

De naam King Monty verwijst dus naar de Azteekse koning Montezuma die het chocoladebrouwsel heeft geïntroduceerd in Europa via de ontdekkingsreizigers. De toekan, een Zuid-Amerikaanse vogel, is dan ook de mascotte.

Producten