Producent

Koffiebranderij De Witte Zwaan

Eeklo

De Witte Zwaan is véél meer dan koffie, zoals u zult vaststellen wanneer u de website eens doorbladert. Eén ding is in de ruim 110 jaar wel hetzelfde gebleven: het voortdurend streven naar kwaliteit, zowel in de producten als in de service. Van generatie op generatie.

Geschiedenis

Arthur De Smet zal in 1902 nooit gedacht hebben dat zijn beslissing om in Gent een stoomkoffiebranderij te kopen, ruim 110 jaar later nog altijd verstrekkende gevolgen zou hebben. Koffiebranderij De Witte Zwaan vindt inderdaad haar oorsprong in die aankoop in Gent.

De koffietraditie verhuisde in 1928 naar Eeklo toen Arthurs zoon Raoul De Smet in de Zilverstraat effectief De Witte Zwaan oprichtte. Acht jaar later, in 1938, verhuisde Raoul de koffiebranderij naar Boelare, waar de zaak nu nog altijd gevestigd is.

In 1970 kwam De Witte Zwaan in handen van Raouls zoon Robert De Smet en zijn echtgenote Leona. Robert kreeg op zijn beurt de geheime samenstellingen, die voor het heerlijke aroma van de koffies zorgen, meegedeeld.

Ook Robert en Leona gaven op hun beurt de fakkel door aan de volgende generatie. In 1986 stapte Yves De Smet in de zaak en hij bouwde het gamma en aanbod van De Witte Zwaan uit. Voortaan kon je er ook terecht voor bijvoorbeeld geschenkmanden, tientallen soorten thee, koffiemachines, maar ook voor het huren van percolators, e.d. In 2008 won De Witte Zwaan de debuuteditie van de Eeklose ondernemerstrofee THEO voor de fraaiste etalage!

In 2013 namen Pieter-Jan Goemaere en Nele Vanden Berghe De Witte Zwaan over. Voor het eerst heet de zaakvoerder niet De Smet, maar geen nood: het blijft een familiebedrijf. Pieter-Jan is nl. de zoon van Yves’ zus en dus ook kleinzoon van Robert.

Pieter-Jan heeft een diploma Ingenieur Automotive Engineering, Nele is Master in de Pedagogische Wetenschappen. Beiden hadden na hun studies eerst andere werkervaringen: Pieter-Jan in de rallywereld, Nele in de HR-sector. Maar allebei misten ze de voldoening van een eigen inbreng. Toen voor de familiezaak in Boelare een overnemer gezocht werd, aarzelde het jonge koppel niet en greep het deze unieke kans. Voor Pieter-Jan was De Witte Zwaan bekend terrein, hij was er reeds als jobstudent aan de slag. Nele komt uit een familie van zelfstandigen en kent ook het klappen van de zweep.

Samen volgden ze een doorgedreven  Barista-opleiding  en Pieter-Jan leerde de knepen van het vak op vlak van koffiebranden en mélanges maken. Op die manier blijft ook nu De Witte Zwaan in de goede en vertrouwde handen van een familie die steeds gekozen heeft voor de versheid van de eigen ambachtelijk gebrande mélange en de kwaliteit van zorgvuldig geselecteerde pure plantagekoffiebonen. Een familie met een duidelijk boontje voor koffie dus…

Producten