Producent

Microbrouwerij De Backer

Wetteren

Na een cursus hobbybrouwen in 2015-2016 begon de zoektocht van Steffen De Backer naar een 100% eigen bier. De grote beslissing, de stap van een hobbybrouwer naar een microbrouwer, kwam er welgeteld één jaar later, tijdens een reis door Zuid-Amerika.

Na intensieve voorbereidingen van 2017 tot 2019 en vele proefbrouwsels later, werd er enkel nog gebrouwen met 100% Belgische mout, hop en gist en gebruikt gemaakt van “100% Belgische gerst van lokale akkers” . Intussen met het diploma van microbrouwer in de hand, werden de nodige vergunningen verkregen en werd de microbrouwerij een feit.

De microbrouwerij werd in juli 2019 voorgesteld aan het grote publiek en maakte de wereld kennis met Pikaflor. In oktober van datzelfde jaar werd de Pikahop gelanceerd en in november de Pikalfor Verse Hopoogst.

Als microbrouwerij is de honger groot en in de periode 2020 – 2021 werden er 2 nieuwe bieren gelanceerd, nl. ‘Pikamiel’ en ‘Pikasour’, beiden verworven ze een plaatje in het vaste gamma. De eerste experimenten met het rijpen van bier op houten vaten werden gestart. De nadruk werd nog meer gelegd op lokale ingrediënten en zo worden alle bieren gebrouwen met gerst dat effectief in België geteeld wordt! Alle artisanale bieren worden ook nog eens uitsluitend gebrouwen binnen de muren van de voormalige watermolen, de ‘Maelbroekmolen’ te Massemen-Wetteren. Alles wordt ter plaatse manueel gebotteld en geëtiketteerd. Eenmaal per jaar, in september, wordt er gebrouwen met verse handgeplukte Wetterse hopbellen van eigen kweek.

Ook in 2022 zullen ze blijven experimenteren en nieuwe bieren ontwikkelen, bierstijlen naar hun smaak en waar ze een persoonlijke toets kunnen aan geven. Het volgend idee dat ligt te rijpen: een Saison!
Ook blijft de interesse om te werken met houten sherryvaten uit Jerez de la Frontera (Spanje).

Het rechtstreeks contact tussen brouwer en bierliefhebber vindt microbrouwerij De Backer heel belangrijk. Steffen leidt je met plezier rond in zijn microbrouwerij! De gepassioneerde microbrouwerij laat je de ingrediënten ruiken en proeven en legt je op een duidelijk manier uit hoe de artisanale bieren gemaakt worden. Interesse in een bedrijfsbezoek? Lees er alles over op https://pikaflor.be/brouwerijbezoek/.

Producten