Producent

Brouwerij De Ryck

Herzele

Hier produceert men een traditioneel gebrouwen en originele Spéciale belge (sinds 1920).

Geschiedenis

Gustaaf De Ryck is verknocht aan het brouwersvak en koopt een boerderij in Herzele tegenover de kerk, voor 5.000 Belgische frank. Hij trekt naar het Duitse Bremen naar ‘brauerei zum goldenen Adler’ om er het brouwersvak te leren. Kuipen en koperen ketels werden aangevoerd en al snel vloeit eind 19e eeuw het eerste bier “rijkelijk” in menig café in de Denderstreek. Brouwerij De Gouden Arend was geboren. Met een donker en een blond bier Uitzet tracht Gustaaf De Ryck bierminnend België te veroveren.

Jammer genoeg maakt WO I een voorlopig einde aan de activiteiten van onze familiebrouwerij. Ketels, kuipen en paarden worden in beslag genomen waardoor de brouwerij geruime tijd de tapkraan moet sluiten.

In 1920 worden de krachten gebundeld en opent ‘Brouwerij De Gouden Arend’ voor de tweede maal haar deuren. Voortaan draagt de brouwerij de naam Brouwerij De Ryck, naar de stichter en tweede generatie van deze familiebrouwerij. Naast een nieuwe naam, lanceert men eveneens het amberkleurige bier “Spécial” De Ryck, een authentiek Spéciale belge-bier dat gebrouwen wordt enkel met 4 zuivere ingrediënten (hop – mout – gist – water) zoals dit nu nog altijd het geval is. Tussen 1938, het jaar waarin Gustaaf sterft, en 1965 wordt het roerstok doorgegeven aan zijn zoon Clément en zijn twee zussen. Nadien vormt de derde generatie, de neven Gustaaf jr. en Paul De Ryck, de familiebrouwerij om tot een bvba. Aan hen danken we ook twee andere bieren: het donker amberkleurige bier Christmas Pale-Ale en het pittig donkerbruine degustatiebier Rochus, gebrouwen naar aanleiding van het eeuwfeest van de brouwerij in 1886. Dit bier is genoemd naar de pestheilige Sint -Rochus van het kapelletje in Herzele.

120 jaar later en 4 generaties verder staat nog altijd een familielid aan de roerkuip. En niet zomaar iemand: An De Ryck, één van de weinige vrouwelijke brouwers in België. Elke dag opnieuw slaagt ze erin om, samen met de medewerkers van het De Ryck-team, iedere klant te laten genieten van een lekker biertje van de beste kwaliteit!

De Ryck vierde in 2015 125 jaar Brouwerij De Ryck en het samenkomen van de 3de, 4de en 5de generatie brouwers ‘De Ryck’. Om dit te vieren, wordt het heerlijk sterke blondje ‘Gouden Arend’ gelanceerd, ter ere van de stichter die de brouwerij in 1886 oprichtte als ‘Brouwerij De Gouden Arend’! Door het grote succes van de ‘Gouden Arend’ heeft men besloten om dit tot voorheen jaarlijks terugkerend bierfeestje permanent in het assortiment op te nemen.

Producten