Producent

Fruitbedrijf Cocquyt

Deinze

Fruitbedrijf Cocquyt uit Meigem is een bedrijf met derde en vierde generatie fruittelers. In de hoevewinkel kan u dagverse groenten en fruit uit eigen kweek terugvinden.

Geschiedenis

In de jaren 1920 vestigde Jules Cocquyt, vader van negen kinderen, zich met zijn gezin in Meigem en bouwde hij een gemengd boerenbedrijf uit met akkerbouw, koeien, varkens, kippen en ook enkele hoogstamboomgaarden.

In 1942 nam de jongste zoon, Firmin Cocquyt, het bedrijf van zijn vader over en trachtte het uit te bouwen tot een “modern landbouwbedrijf”: de eerste tractor uit de streek maakte zijn intrede en er werden reeds enkele laagstamboomgaarden aangeplant (waarvan er nog enkele tot vandaag de dag bewaard gebleven zijn!).

In 1979 nam opnieuw de jongste zoon, Marc Cocquyt, het bedrijf over toen hij huwde met zijn vrouw Nicole. In het kader van de bedrijfsspecialisatie verdwenen eerst de veeteelt en enkele jaren later ook de akkerbouw en groeide het bedrijf uit tot een volwaardig fruitteeltbedrijf met aardbeien en zo’n 30 ha laagstamboomgaarden van appels en peren.

Later (in 1987) werden de laatste aardbeien op het bedrijf geplukt, waarna ook deze velden vervangen werden door appels en peren.

In 1989 was Marc Cocquyt een van de pioniers die overstapte van de klassieke fruitteelt naar de geïntegreerde fruitteeltmethode, waarbij de hoeveelheid gewasbeschermings-middelen verminderd worden en een aantal principes uit de biologische fruitteelt geïntegreerd worden zonder toe te geven aan kwaliteitsverlies.

Tien jaar later (1999) bleek de toen 16-jarige zoon, Jonas Cocquyt, ook veel interesse te vertonen in vernieuwing en na een studie-uitstap naar Denemarken, werd besloten om de eerste laagstamkersen aan te planten.

In 2006 werd het fruitbedrijf Marc Cocquyt omgevormd tot een landbouwvennootschap en stapten ook zoon Jonas en zijn vrouw Sofie in het bedrijf. Samen sterk werd hun motto en ze bleven zoeken naar innovatie zoals ook de generaties ervoor. Zo werden de laatste jaren de kersenaanplantingen niet enkel uitgebreid, ze werden ook beschermd met netten tegen vogelschade en met plastic kappen tegen barsten door overmatige regenval. Ook de appel- en perenplantages werden verder uitgebreid met nieuwe rassen zoals clubrassen (Wellant, Corina), wereldrassen (Braeburn) en nieuwe vrije rassen (Apache, Boerenkamp…). Ook de afzet van vers hoevefruit werd verhoogd door uitbreiding van het assortiment in de hoevewinkel, door de verkoop van dagverse kersen in een kersenkraampje op lokale weekmarkten en recent door het aanbieden van verse fruitpakketten voor bedrijven, zelfstandige ondernemingen en vrije beroepen.

Producten