Producent

Stokerij Rubbens

Wichelen

De Jeneverstokerij Rubbens werd in 1817 gesticht te Zele in Oost-Vlaanderen, de bakermat van de jenever. Aanvankelijk begonnen als landbouwbedrijf werd er vlug overgegaan naar het stoken van jenever op basis van graan en mout. Rond de binnenkoer stonden de gebouwen voor de stookketels en de bijhorende apparatuur.

In 1872 werden er, onder leiding van Charles Rubbens, nieuwe gebouwen opgetrokken naast de vandaag nog bestaande hoge ronde schouw. De specifieke landbouwbezigheden werden stilaan verminderd en door de aankoop van grotere hoeveelheden graan werd de verkoop van jenever in wit-stenen kruiken en op eikenhouten vaten uitgebreid. In 1911 wordt de stokerij overgenomen door de gebroeders Jean en Benoit Rubbens.

Het bedrijf kende een eerste bloei door de productie van de alom gekende ‘jenever Vieux-Système’. Het productiegamma breidde uit en de productiecapaciteit werd sterk verhoogd.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam het bedrijf onder leiding van Elisabeth en Martha Rubbens, dochters van Jean Rubbens, die samen met hun echtgenoten het bedrijf verder uibouwden. Thans wordt het bedrijf geleid door Dirk Beck en verhuisde de stokerij naar Wichelen waar ook een brasserie werd ingericht. Binnenkort zal er ter plaatse moutwijn gestookt worden, de basis voor de productie van de eigen jenevers. Van korrel tot borrel!

Stokerij Rubbens is verhuisd naar Wichelen, waar de stokerij te bezoeken is en de producten te koop zijn. Er is ook een brasserie waar streekproducten aan bod komen. De jenever van Rubbens kan men ook vinden in het Groot Vleeshuis te Gent.

Producten