Product

Geutelingen van De Koek

Brakel

De geutelingen bundelen alles waar de Vlaamse Ardennen voor staan: traditie, smaak, cultuur, rust en natuur. Ze worden gemaakt met pure ingrediënten: melk, bloem, eieren, gist, een snuifje zout en een snuifje kaneel. Er worden geen bewaarmiddelen, kleur- noch smaakstoffen of stabilisatoren aan toegevoegd.

Een ‘geute’, de inhoud van een gietlepel, wordt in een gloeiend hete oven in het midden van een kleitegel gegoten. Door de enorme hitte in de oven krijgt de geuteling op zeer korte tijd zijn unieke smaak en geur.

Al meer dan 100 jaar worden in Elst geutelingen gegoten. Ter gelegenheid van de feestdag van Sint-Apollonia op 9 februari brachten de gezinnen hun eigen beslag naar de dichtstbijzijnde oven waar de boer er geutelingen van bakte. Deze werden tijdens het feestweekend opgewarmd voor de hele familie.

Exclusief winterproduct

Een geuteling is een exclusief winterproduct en is enkel te verkrijgen van midden januari tot midden maart.

Sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw kent de geuteling een gestage opmars en wordt bekend bij een breed publiek. Elst is synoniem voor geutelingen. Geutelingen zijn bijna uitsluitend in Elst te verkrijgen en zijn een volbloed streekproduct.

Producenten