Product

Witte, rode en rosé wijn van wijndomein Pres de Gand

Herzele

Op wijndomein Pres de Gand wordt de wijn zo natuurlijk en biologisch mogelijk gemaakt. Dit zorgt voor een puurdere smaak met meer invloeden van het terroir. Het is dus heel belangrijk om zo gezond mogelijke druiven te kunnen oogsten. De beste druiven krijg je immers van een wijngaard die microbiologisch in evenwicht is, dus waar zo min mogelijk tussengekomen wordt om het natuurlijke evenwicht niet te verstoren.

Hier worden de wijnranken nauwkeurig verzorgd, veel handenarbeid dus om de loofwand luchtig te houden door de druiven te leiden, te ontbladeren… Pesticiden en onkruidverdelgers komen er nauwelijks aan te pas. Er wordt enkel gebruikt gemaakt van mechanische onkruidbestrijding! Oogsten met de hand, dat is arbeidsintensiever, maar je beschadigt de wijnstok minder, je vermijdt veel ongedierte en je kan ter plaatse aangetaste en onrijpe druiven verwijderen.

De druiven worden verzameld in kleine bakjes zodat ze elkaar niet beschadigen, en de tijd tussen het plukken en het overbrengen van de druiven naar de pers en de vaten wordt zo kort mogelijk gehouden. In de wijnkelder, tijdens het wijnmaakproces, worden artificiële toevoegingen van suikers (chaptalisatie), zuren (zowel aanzuren als ontzuren) en tannines geweerd. Er wordt niet geklaard of gefilterd. Zo krijgen de zwevende bestanddelen de tijd om op een natuurlijk tempo naar de bodem van de wijn te zakken, waarna de zuivere wijn kan gebotteld worden. Blijven er eventueel nog bestanddelen in de fles, dan moet je die eerst in de fles laten zakken. Nauwelijks interventie tijdens de vinificatie, geen kunstmatige aroma’s, weinig toegevoegd sulfiet, zo worden deze wijnen gemaakt! ​De gebruikte witte druiven zijn chardonnay en auxerrois, terwijl de gebruikte rode druiven pinot noir, pinot meunier en carbernet dorsa gebruikt worden.

Producenten